نکاتی برای داشتن اسپرم سالم

6 نکته برای داشتن اسپرم سالم

اسپرم سالم به این معناست که هم مطمئن شوید که آنها به صورت جداگانه در وضعیت خوبی هستند و هم اینکه مقدار زیادی از آنها را تولید می کنید. حتی اگر هنوز به بچه دار شدن فکر نمی کنید، باید به فکر سلامت اسپرم خود باشید.

انتخاب سبک زندگی برای سلامت بهتر اسپرم

به گفته مؤسسه ملی بهداشت، حدود 9 درصد از مردان در سنین باروری با مشکلات باروری دست و پنجه نرم می کنند و دارای اسپرم سالم نیستند. در حالی که ناباروری می تواند ناشی از وضعیت های مختلف پزشکی باشد، اولین قدم خوب برای رفع مشکلات باروری داشتن سبک زندگی سالم و رژیم غذایی مناسب است.

به طور منظم ورزش کنید

ورزش  به طور منظم برای داشتن اسپرم سالم

به طور کلی ورزش برای سلامتی مفید است. افراد باید هر هفته حداقل 150 دقیقه ورزش هوازی داشته باشند. ورزش نباید یک تمرین سخت در یک باشگاه باشد. می تواند یک پیاده روی 30 دقیقه ای، پنج روز در هفته باشد. با این حال، برخی از تمرینات خاص ممکن است به ویژه برای سلامت اسپرم مفید باشد. تحقیقات نشان می دهد که تمرین با وزنه و ورزش در فضای باز بیشتر از سایر انواع ورزشها از اسپرم سالم حمایت می کند.

سیگار را ترک کنید

سیگار کشیدن سمومی را وارد بدن می کند که به کیفیت مایع منی آسیب می رساند. در واقع، بر اساس یک مطالعه جامع ثابت شده است که سیگار کشیدن بر حجم مایع منی، تعداد اسپرم و تحرک اسپرم تأثیر منفی دارد و اسپرم سالم را از بین میبرد، که همه اینها عوامل مهمی در توانایی مردان برای باردار شدن هستند.

رژیم غذایی متعادل داشته باشید

نشان داده شده است که مواد غذایی مختلف باعث افزایش تعداد اسپرم و حمایت از سایر جنبه های عملکرد جنسی مردان می شوند. ترکیبات غذایی  از جمله زغال اخته، توت فرنگی، کلم پیچ، اسفناج، کنگر فرنگی و شکلات تلخ بر کیفیت و کمیت اسپرم تاثیر مثبتی دارند. اگر هر روز حداقل پنج وعده میوه و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان بخورید، سلامت اسپرم خود را تقویت خواهید کرد.

تقویت اسپرم ضعیف

وزن مناسب داشته باشید

داشتن وزن مناسب برای تقویت اسپرم

به گفته محققان، چاقی یا اضافه وزن تاثیر قابل توجهی بر کیفیت مایع منی، حجم مایع منی و تعداد اسپرم دارد. دستیابی و حفظ وزن سالم می تواند برای سلامت اسپرم شما تاثیر به سزایی داشته باشد.

لباس زیر گشاد بپوشید

مردانی که لباس زیر گشادتر می پوشند در مقایسه با مردانی که لباس های زیر تنگ تری می پوشند، تعداد اسپرم بیشتری دارند. بر اساس مطالعه ای که در مجله Human Reproduction منتشر شده است، این توصیه توسط محققان تأیید شده است. اعتقاد بر این است که تولید اسپرم در بیضه ها در دمای کمی خنک تر از بقیه بدن اتفاق می افتد.

کمتر دوچرخه سواری کنید

برخی از مطالعات نشان می دهد که مردانی که به طور منظم دوچرخه سواری می کنند ممکن است مشکلاتی در کیفیت اسپرم داشته باشند. یک مطالعه نشان داد که پنج ساعت دوچرخه سواری در هفته می تواند غلظت اسپرم را کاهش دهد. اطمینان حاصل کنید که دوچرخه شما متناسب با قد شما است و زین آن پهن‌ باشد که فشار را به‌جای برخورد مستقیم به پرینه و بیضه‌ها، روی عضلات باسن شما پخش می‌کند.

نکته

در حالی که طیف وسیعی از فاکتورها کیفیت مایع منی و تعداد اسپرم هر مرد را تعیین می‌کنند، انجام چند تغییر ساده و سالم در زندگی می‌تواند شانس شما را برای داشتن اسپرم سالم در هر زمانی که شما و همسرتان آماده باردار شدن هستید افزایش دهد.

تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان

تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان

تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان آیا صحیح است؟ کرونا ویروس، در دسامبر سال 2019 در ووهان چین پدیدار شد. این بیماری یک نوع سندرم تنفسی حاد (پنومونی) با عامل ویروسی از خانواده بتا کرونا ویروس ( β-coronavirus)   می­باشد که بسیار مسری بوده و در سراسر جهان گسترش یافت و روزانه تعداد زیادی از افراد را مبتلا کرد. سازمان جهانی بهداشت  (World Health Organization) در 12 ژانویه سال 2020، این ویروس را کرونا ویروس نوین (Novel Coronavirus)  معرفی کرد و با ادامه روند بیماری در11فوریه سال 2020، نام این بیماری را رسما کووید 19(COVID_19)  نام گذاری کرد.

 سازمان جهانی بهداشت  در 30 ژانویه سال 2020  همه گیری کووید -19 را به عنوان فوریت بهداشت عمومی با نگرانی بین المللی اعلام کرد. به دلیل شیوع بسیار بالای این بیماری در سراسر کشورهای دنیا، در تاریخ 11 مارس 2020 این بیماری از طرف سازمان جهانی بهداشت به صورت پاندمی اعلام شد. براساس داده­های اعلام شده در 11 فوریه 2022،  7/61  درصد از جمعیت جهان حداقل یک دوز واکسن کووید-19 دریافت کرده­اند، با این حال، تنها 6/10 درصد از مردم در کشورهای کم درآمد حداقل یک دوز واکسن کووید-19 دریافت کرده اند.

 با واکسیناسیون بیشتر افراد، سوالات زیادی در مورد اینکه آیا تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان واقعی بوده: آیا واکسن باعث ناباروری می­شود؟ آیا زنانی که قصد باردار شدن دارند باید واکسن دریافت کنند؟ در مورد افرادی که IVF (لقاح آزمایشگاهی) انجام می­دهند چطور؟ خبر خوب این است که هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد واکسن COVID-19 باعث ناباروری در مردان یا زنان می­شود. برای آگاهی از آنچه تاکنون می­دانیم، ادامه مطلب را بخوانید.

آیا تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان می تواند منفی باشد

ایا واکسن کرونا بر مردان تاثیر منفی دارد

نگرانی­ های باروری در مورد واکسن­ های COVID-19 منحصر به زنان نیست. مردان نیز نگران این موضوع می­ باشند که آیا واکسن بر باروری آن­ها اثر دارد یا خیر؟ یکی از خبرهایی که اخیرا در رسانه ­ها منتشر شده است حاکی از وجود نگرانی بالا در مردان جهت دریافت واکسن COVID-19 است چرا که فکر می­کنند این واکسن­ ها می ­تواند باعث ناباروری آن­ها شود.

اخبار منتشر شده در رسانه­ های اجتماعی ادعا می­ کنند که تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان می­تواند باعث “ناباروری جمعی مردان” شود و “همه مردان واکسینه شده عقیم خواهند شد”. با این حال، هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد هرگونه واکسن، از جمله واکسن COVID-19، باعث ناباروری مردان می­شود و این اخبار نادرست می­باشند. برخی از مطالعات نشان داده­اند مردانی که به کووید -19 مبتلا بودند، پس از بهبودی از عفونت هنوز می­توانند این ویروس را در بیضه ­های خود حمل کنند.

 COVID-19 همچنین ممکن است بر عملکرد طبیعی اسپرم تأثیر بگذارد. به طور کلی اعتقاد بر این است که تب شدید می ­تواند برای عملکرد طبیعی بیضه ­ها مضر باشد. تب یکی از ویژگی ­های قابل توجه COVID ‐ 19   است و بنابراین ممکن است نقش مهمی در اختلال عملکرد بیضه داشته باشد. سلول­های زایا می­توانند با سرعت نرمال در دمای کمتر از 8/37 درجه سانتیگراد تولید شوند. با این حال، درجه حرارت بالاتر ممکن است باعث آسیب غیر قابل برگشت به سلول­های زایا شود. تحقیقات تأیید می­ کند که درجه حرارت بالا می ­تواند منجر به توقف میوزی سلول­های زایا شود.

  از طرف دیگر گزارش­های محققان نشان داده است که  اکثر مردان مبتلا به عفونت فعال دارای سطح تستوسترون و دی هیدروتستوسترون پایین هستند اما باید گفت تاکنون هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد واکسیناسیون به باروری مردان آسیب می­رساند و شواهد خوبی وجود دارد که نشان می­ دهد واکسن در برابر عفونت COVID محافظت می­کند.

 انجمن تولید مثل و ارولوژی مردان (Society for Male Reproduction and Urology) و انجمن مطالعه تولید مثل مردان (Society for the Study of Male Reproduction) بیانیه مشترکی صادر کرده­اند که “واکسن­های COVID-19 باید به مردان مایل به باروری، مشابه مردانی که تمایل به باروری ندارند، ارائه شود. تولید اسپرم در کوتاه مدت در برخی از مردانی که تب را بعد از واکسیناسیون تجربه می­کنند، تحت تأثیر قرار می­گیرد – مردانی که تب دارند ممکن است افت موقت کیفیت اسپرم را تجربه کنند که ظرف چند ماه برطرف می­شود. محققان در تلاش برای از بین بردن این ترس­ها، تحقیقی را برای ارزیابی تاثیر واکسن کرونا برباروری مردان پس از انجام واکسیناسیون انجام دادند و هیچ اثر منفی بر اسپرم آن­ها پیدا نکردند.

 تحقیقات همچنین چگونگی تأثیر واکسن Pfizer و Moderna بر سلامت اسپرم را مورد بررسی قرار داده است. یک مطالعه منتشر شده حجم مایع منی، غلظت اسپرم، تحرک اسپرم و تعداد کل اسپرم را در 45 مرد سالم قبل از اولین دوز واکسن و حدود 70 روز پس از دومین مورد تجزیه و تحلیل کرد. آن­ها در هیچ یک از پارامترهای کیفیت اسپرم در مقایسه با نمونه­های گرفته شده قبل از COVID-19 کاهش قابل توجهی پیدا نکردند.

در حالی که جهان در حال عبور از پاندمی COVID-19 است، واکسیناسیون انبوه نویدی بر پایان این پاندمی است. واکسن کووید-19 در سراسر جهان آغاز شده است. اما سوالی که مطرح است این است که آیا COVID-19 بر سلامت باروری مردان تاثیر می گذارد؟ آیا واکسن COVID-19 پارامترهای اسپرم را مختل می کند؟ گیرنده های آنزیم ACE2 نقش کلیدی در پاتوژنز این بیماری ایفا می کند. بنابراین، سلول هایی که سطح بالایی از بیان ACE2 را نشان می دهند می توانند هدف مستقیم کووید 19 باشند.

چه فاکتوری بر بیان سلول های ACE2 تاثیر دارد

بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که سطح بیان بالای ACE2 در سلول های بیضه، مانند اسپرماتوگونی، سلول لایدیگ و سرتولی شناسایی شده است. بیان سلول های ACE2 بیضه مرتبط با سن است. در یک مطالعه، نشان داده شد که  بالاترین میزان بیان ACE2 در بیماران 30 ساله بیشتر از بیماران بیست ساله است، در حالی که بیان ACE2 در بیماران 60 ساله کمترین میزان بوده است. این موضوع نشان می دهد که بیماران مرد جوان در حال حاضر در معرض خطر COVID-19 نسبت به بیماران مسن هستند. احتمال دیگری از آسیب بیضه نیز فرض شده است که با واسطه پاسخ ایمنی و التهابی که در طول بیماری رخ می دهد، ایجاد می گردد. عفونت کووید -19 همچنین می تواند باروری مردان را از طریق مکانیسم های دیگر مانند افزایش استرس اکسیداتیو، افزایش متیلاسیون و تکه تکه کردن  DNA، آسیب مستقیم به سلول های لایدیگ و اسپرماتوسیت ها کاهش دهد.

تاثیر ویروس کرونا بر سلامت بیضه ها

اثر واکسن کرونا بر باروری

علاوه بر این، تداوم درجه حرارت بالا در طول عفونت ویروسی فعال در خون می تواند به سد خونی بیضه آسیب برساند و در نتیجه منجر به ورود ویروس ها به لوله های اسپرم ساز و ناباروری شود. تعدادی آزمایش بالینی برای تعیین ایمنی واکسن کووید 19 انجام شده است، اما تاثیر آنها بر باروری مردان هنوز بررسی نشده است. برخی از مطالعات نشان داده اند که  عفونت SARS-CoV-2 بر پارامترهای اسپرم و عملکرد جنسی تاثیر منفی می گذارد. مطالعات بسیار کمی در مورد تأثیر واکسن کووید-19 بر اسپرم انجام شده است. در مطالعات انجام شده نیز نتایج به دلیل حجم نمونه پژوهش قابل اعتماد نیستند و متغیرهای زیادی برای ارزیابی مردان باید در نظر گرفته شود. در یک مطالعه، تأثیر دو واکسن mRNA BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) و mRNA1273 (Moderna) بر پارامترهای اسپرم قبل و بعد از واکسیناسیون COVID-19 در 45 داوطلب بین 18 تا 50 سال مورد بررسی قرار گرفت. کاهش معنی داری در کیفیت پارامتر های اسپرم  پس از تزریق 2 دوز واکسن مشاهده نشد. از آنجایی که واکسن فقط حاوی mRNA است و نه ویروس زنده، بعید است که واکسن بر پارامترهای اسپرم تاثیر منفی داشته باشد.

همچنین بخوانید: ناباروری مردان

نتایج تحقیقات انجمن تولید مثل و اورولوژی مردان

در مطالعه ای که انجمن تولید مثل و اورولوژی مردان در 9 ژانویه 2021 منتشر کرد، گزارش شد که هیچ داده ای  مربوط به موارد دیگر تاثیر واکسن کووید-19 بر باروری مردان یا زنان وجود ندارد . فقط حدود 16 درصد از مردان پس از دوز دوم واکسن Pfizer/BioNtech COVID-19 تب را تجربه کردند بنابراین، تا زمانی که داده های قطعی جدیدی منتشر نشود، هیچ داده قطعی برای پشتیبانی از احتمال تاثیر مخرب وجود ندارد.در کووید 19، آسیب مستقیم بیضه به دلیل تهاجم ویروس و پاسخ التهاب به دنبال اتصال ویروس SARS-COV2 به گیرنده های ACE2 است. تا آنجا که به واکسیناسیون کووید-19 مربوط می شود، هیچ داده قابل توجهی وجود ندارد که واکسن بر اسپرم تأثیر بگذارد در حالی که عفونت SARS-CoV-2 آسیب  بسیار جدی می زند. همچنین شما می توانید از محصولات اسپو برای افزایش قدرت باروری و افزایش تعداد اسپرم استفاده کنید. امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

همچنین بخوانید: ارتباط ویروس کرونا با باروری مردان

تاثیر واکسن کرونا بر ناباروری زنان؟

هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان باعث ناباروری یا ایجاد اختلال در تشکیل جفت می­شود. زنانی که در آزمایشات بالینی واکسن COVID-19 شرکت کردند ، پس از دریافت واکسن باردار شدند. زنانی که قصد بارداری دارند یا تحت درمان باروری قرار می­گیرند، باید واکسن COVID-19 را دریافت کنند و این مشکلی  را ایجاد نمی­کند.

نحوه عملکرد واکسن­های mRNA

برای تحریک پاسخ ایمنی، در بسیاری از واکسن­ها میکروب (باکتری یا ویروس) ضعیف یا غیرفعال را وارد بدن می­کنند. اما واکسن­های mRNA متفاوت عمل می­کنند: آن­ها حاوی mRNA هستند، که در داخل یک پوشش خاص قرار گرفته­اند. این پوشش از mRNA در برابر آنزیم­های بدن محافظت می­کند تا تجزیه نشود. واکسن­های mRNA به سلول­ها می­آموزند كه چگونه پروتئینی بسازند كه باعث ایجاد پاسخ ایمنی در داخل بدن شود. بعد از اینکه قطعه پروتئین ساخته شد، رشته mRNA شکسته می­شود و با استفاده از آنزیم­های موجود در سلول تجزیه می­شود.  هنگامی که پروتئین یا آنتی ژن ساخته شده در سطح سلول نشان داده می­شود، سیستم ایمنی بدن شروع به تولید آنتی بادی و فعال سازی سلول­های T می­کند تا از آنچه فکر می­کند عفونت است، جلوگیری کند. این آنتی بادی­ها مخصوص ویروس کووید-19 هستند، به این معنی که سیستم ایمنی بدن برای محافظت در برابر عفونت در آینده آماده شده است. در پایان روند، بدن ما یاد گرفته است که چگونه از عفونت در آینده محافظت کند.

آیا واکسن­های mRNA با تشکیل جفت تداخل دارند؟

به نظر می­رسد اطلاعات نادرست در مورد تاثیر واکسن کرونا بر باروری زنان در 1 دسامبر 2020 ، توسط دکتر مایکل ییدون، پزشک و دانشمند ارشد سابق آلرژی و تنفس درمانی در فایزر به وجود آمد. زمانی که تیم آن­ها اظهار داشتند که واکسن می­تواند با ایجاد واکنش خود ایمنی در برابر پروتئین سینسیتین -1،  (Syncytin-1) که در تشکیل جفت نقش دارد، منجر به ناباروری زنان شود. بخش کوچکی از پروتئین syncytin-1 شبیه بخش کوچکی از پروتئین تاجی SARS-CoV-2 است. اما به طور کلی ، این دو پروتئین بسیار متفاوت هستند ، به طوری که سیستم ایمنی بدن آن­ها را اشتباه نمی­گیرد. به همین دلیل است که واکسن COVID-19 با تشکیل جفت تداخل ندارد.

 یک مقاله با عنوان “سرپرست تحقیقات Pfizer: واکسن کووید باعث عقیم سازی زنان می شود” هزاران بار در شبکه­های اجتماعی مختلف به اشتراک گذاشته شد. علیرغم تلاش­های بیشتر رسانه­های اجتماعی برای حذف یا آموزش در مورد این اطلاعات غلط، انتشار گسترده این مقاله، همراه با نظرات منفی قبلی و ترس در مورد واکسن­ها، این اطلاعات نادرست را در ذهن بسیاری از افراد تقویت کرده است. واکسن­های Pfizer-BioNTech و Moderna COVID-19 از فناوری جدیدی به نام RNA پیام رسان (mRNA) برای محافظت از ما در برابر عفونت استفاده می­کنند. هیچ شواهد یا دلیل علمی وجود ندارد که نشان دهد این واکسن­های جدید با بارداری یا تشکیل جفت تداخل دارند.

آیا واکسن کرونا باغث عقیم سازی زنان می شود

محققان می­ گویند واکسن­ های COVID-19 بر باروری افرادی که تحت IVF قرار می ­گیرند، تأثیر نمی­گذارد!

محققان می­گویند هیچ تفاوت قابل توجهی بین افراد واکسینه شده و واکسینه نشده که تحت لقاح آزمایشگاهی (IVF)  قرار می­گیرند، از نظر بارداری و پیامدهای بعدی آن مشاهده نکرده ­اند. محققان بیان کردند که امیدوارند مطالعات آن­ها به کاهش اضطراب افرادی که در حال انجام  IVF در طول پاندمی COVID-19 هستند، کمک کند. کارشناسان از افرادی که قصد بارداری دارند می ­خواهند برای سلامتی خود و همچنین سلامت فرزندانشان واکسینه شوند. مطالعه جدیدی که در 25 ژانویه منتشر شد، گزارش می­ دهد که واکسیناسیون علیه کووید-19 بر نتایج در افرادی که تحت لقاح آزمایشگاهی (IVF)  قرار می­گیرند، تأثیر نمی­گذارد. محققان گزارش کرده­اند که این یافته­ها باید اضطراب را کاهش دهد و اعتماد به نفس را در افرادی که در حال انجام یا در روند درمان IVF هستند، تقویت کند.

محققان میزان لقاح در افراد واکسینه شده و واکسینه نشده را مورد بررسی قرار دادند تا ببینند آیا تاثیر واکسن کووید19 بر باروری مردان مثبت است یا خیر؟ این مطالعه بر روی افرادی که تخمک‌هایشان را در آزمایشگاه جمع‌آوری و بارور کرده‌ بودند و هم در افرادی که تحت انتقال جنین منجمد و ذوب شده قرار گرفته بوند صورت گرفت. دو گروه از افرادی که تحت انتقال جنین منجمد ذوب شده قرار گرفتند، 214 نفر واکسینه شده و 733 نفر واکسینه نشده بودند. میزان بارداری و سقط در اوایل بارداری در هر دو گروه  مشابه بود.

دو گروه از افرادی که تحت تحریک تخمدان قرار گرفتند ،222 نفر واکسینه شده و 983 نفر واکسینه نشده بودند. میزان تخمک‌های بازیابی، لقاح، و جنین‌هایی با تعداد کروموزوم‌های طبیعی و چندین معیار دیگر در هر دو گروه  مشابه بود. این داده‌ها اطمینان می‌دهد که به نظر می‌رسد واکسن کووید-19 هیچ اثر مضری بر باروری یا بارداری اولیه در بیمارانی که تحت درمان باروری هستند، داشته باشد.

نتیجه نهایی

تولید مثل انسان بسیار پیچیده است و هنوز اثرات سیستمیک و تاثیرات واکسن کرونا بر باروری مردان و زنان روشن نشده است. با جمع آوری ادعاهای بی­شمار ناباروری مرتبط با همه گیری COVID-19 ، بهترین شواهد موجود نشان می­دهد که مردان باید از واکسن COVID-19 استفاده کنند تا از خطرات احتمالی جلوگیری شود. علاوه بر این ، هیچ شواهد و مبانی نظری معتبری برای ارتباط واکسن COVID-19 با ناباروری زنان وجود ندارد.

1-Jahanpeyma. P, Knowledge of the Covid-19 Virus, From Diagnosis to Prevention and Treatment: A Narrative Review. Military Caring Sciences.2020

2-. Daniel C. Gonzalez, BS, Sperm Parameters Before and After COVID-19 mRNA Vaccination. JAMA. 2021.

3- Honggang Li, Impaired spermatogenesis in COVID-19 patients, EClinicalMedicine. 2020.

4- https://www.health.harvard

5- https://www.healthline.com

اختلال نعوظ و افسردگی

اختلال نعوظ و افسردگی

یکی از بی‌رحمانه‌ترین تأثیراتی که افسردگی بر مردان می‌گذارد، اختلال نعوظ است. اختلال نعوظ و افسردگی می‌توانند یک حلقه بازخورد منفی ناتوان کننده ایجاد کنند که در آن هر مشکل دیگری را موجب شوند  – به خصوص اگر درمان نشود. اما درمانگران و متخصصان سلامت مردان می توانند در کنار هم به مردان کمک کنند تا بر هر دو مشکل غلبه کنند و چرخه را بشکنند.

ارتباط بین اختلال نعوظ و افسردگی

بیش از  300 میلیون نفر در سراسر جهان از افسردگی رنج می برند. بر اساس گزارش موسسه ملی سلامت روان  در ایالات متحده امریکا، حدود 8 درصد از جمعیت بزرگسال – بیش از 19 میلیون نفر – در یک سال از یک دوره افسردگی اساسی رنج می برند. بدتر از آن، طبق یک مطالعه متاآنالیز در سال 2018 که در مجله پزشکی جنسی منتشر شد، مردانی که از افسردگی رنج می بردند 39 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلال نعوظ بودند. جالب است که عکس این موضوع نیز صادق بود: مردان مبتلا به اختلال نعوظ تقریباً سه برابر بیشتر از افسردگی رنج می‌برند. یکی از موانع اصلی در این مسیر این است که بسیاری از مردان تمایلی به کمک گرفتن ندارند – حداقل برای جنبه افسردگی.

آیا با ترس و اضطراب می توان نعوظ داشت

در نگاه اول، تصور ارتباط بین عملکرد جنسی و افسردگی ممکن است دشوار باشد. با این حال، یک مطالعه در سال 2000 که در American Family Physician منتشر شد، نشان داد که 70 درصد از افراد مبتلا به افسردگی، عدم علاقه به رابطه جنسی را در صورت عدم مصرف دارو دارند. وقتی در نظر می گیرید که عدم علاقه به رابطه جنسی می تواند برای مردان استرس ایجاد کند، باید بدانید که آن استرس خاص ممکن است حتی بیشتر بر پاسخ جنسی آنها تأثیر بگذارد.

برای درک ارتباط بین مغز و بدن از نظر افسردگی و اختلال نعوظ مثال ساده این است که ” اگر در جنگل بودید و یک خرس را می دیدید، آیا نعوظ خواهید داشت؟” بدیهی است که پاسخ منفی است، زیرا بدن در واقع طوری طراحی شده است که در حالت استرس، برخی از شریان‌ها را منقبض کند تا خون را از آن‌ها دور کند (مثلاً آلت تناسلی) و خون را به مناطقی مانند پاها منتقل کند. آنچه در بدن اتفاق می افتد استرس است که شروع به افزایش می کند و سپس مغز می گوید: آیا می توانم نعوظ داشته باشم؟ سپس استرس بدن افزایش می یابد و نعوظ شروع به کاهش می کند

اختلال نعوظ و نشخوار فکری

اختلال نعوظ و افسردگی

یکی دیگر از جنبه های افسردگی که می تواند مشکلات نعوظ را تشدید کند، تمایل به ساکن شدن است. هنگامی که ما افسرده هستیم، تمایل به نشخوار فکری داریم، و به طور مکرر مشکلی را در ذهن خود مرور می کنیم، که اغلب با انگیزه هایی از بی فایده بودن یا عدم کفایت خود همراه است. برای مردانی که حملات اختلال نعوظ را تجربه می کنند، این نوع تفکر رایج است.

چگونه اختلال نعوظ را در افسردگی از بین ببریم

اگر افسردگی فردی آنقدر شدید است که نمی تواند کار کند، معمولاً ابتدا از طریق مصرف داروهای ضد افسردگی اختلال نعوظ درمان می شود. اما دراکثر افراد ترکیبی از ذهن آگاهی، درمان شناختی رفتاری و سکس درمانی جواب می دهد.

ذهن آگاهی

ذهن آگاهی  می تواند به مردان کمک کند تا نشخوارهای منفی خود را بهتر پردازش کنند.

درمان شناختی رفتاری (CBT)

یک درمانگر به شما کمک می کند یاد بگیرید که چگونه افکار نادرست یا منفی را به چالش بکشید و آنها را بازنویسی کنید”مثلاً اگر فکر می کنید، ” من هرگز نمی توانم نعوظ داشته باشم و شریک زندگیم مرا ترک خواهد کرد”، آن را بازنویسی کنید، “گاهی اوقات، من می توانم نعوظ داشته باشم، اما وقتی من خیلی افسرده هستم، ممکن است سخت باشد،”

همچنین بخوانید: علل اختلال نعوظ

سکس درمانی

بسیاری از درمانگرها بیماران را با مدل چرخه پاسخ جنسی که توسط رزماری باسون، استاد بالینی پزشکی جنسی در دانشگاه بریتیش کلمبیا ایجاد شده است، آشنا می کنند. این مدل به بیماران کمک می‌کند بفهمند که رابطه جنسی و نعوظ با یک کلید روشن و خاموش کنترل نمی‌شود – این فرایند پیچیده‌تر از اینها است، و هر چه درمانگر بتواند مناطق بیشتری را شناسایی کند که ممکن است به وضعیت موجود کمک کند دانش بیشتری کسب خواهد کرد تا به بیمار کمک کند.  اگر از افسردگی یا اختلال نعوظ یا هر دو رنج می‌برید، کمک گرفتن از یک درمانگر احتمالاً اولین قدم برای استفاده از ابزارهای مورد نیاز برای غلبه بر آن است.  اما تا زمانی که این کار را انجام ندهید، استفاده از ترکیبی از تمرکز حواس، CBT و یادگیری در مورد چرخه پاسخ جنسی مطمئناً یک تمرین ارزشمند است.

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید از می‌توانید از اسپو مشاوره بگیرید

باور های غلط راجع به اختلال نعوظ

باورهای غلط در مورد اختلال نعوظ

اختلال نعوظ، یک بیماری بسیار شایع است که در آن مرد قادر به حفظ نعوظ محکم نیست. این می تواند تأثیر جدی بر زندگی جنسی و عزت نفس فرد مبتلا داشته باشد.  ممکن است اختلال نعوظ یک موضوع تابو به نظر برسد، اما دانستن حقایقی که افسانه‌ها را از بین می‌برد، می‌تواند به شما کمک کند تا در مورد این بیماری و نحوه درمان موفقیت‌آمیز آن بیشتر بدانید.

باور غلط: اختلال نعوظ فقط مردان مسن را تحت تأثیر قرار می دهد

واقعیت: در حالی که این درست است که مردان جوان‌تر به ندرت آن را تجربه می‌کنند، اختلال نعوظ می‌تواند مردان را در هر سنی تحت تأثیر قرار دهد، سن معیاری که بیشتر با اختلال نعوظ مرتبط است، 40 سال است، اما بسیاری از مطالعات شیوع قابل توجهی از این بیماری را در مردان جوان‌تر از آن نشان داده‌اند.  بر اساس برخی برآوردها، اختلال نعوظ در 8 درصد از مردان 20 تا 29 ساله و 11 درصد در  مردان 30 تا 39 ساله رخ می دهد. در میان مردان جوان، علت اصلی اختلال نعوظ بیشتر به جای وضعیت جسمانی، ماهیت روانی دارد.

باور غلط: اختلال نعوظ دائمی است

واقعیت: این موضوع فقط تا حدی درست است. برای برخی از مردان، اختلال نعوظ در واقع یک بیماری دائمی است.  اما برای اغلب مردان یک بیماری موقتی است . اختلال نعوظ همچنین ممکن است با سایر مشکلات سلامتی ظاهر گردد و از بین برود. دانشکده پزشکی و بهداشت عمومی دانشگاه ویسکانسین  گزارش کرده است که بیماری هایی مانند دیابت، عدم تعادل هورمونی و مسائل مربوط به سلامت روان همگی می توانند در جریان خون به آلت تناسلی اختلال ایجاد کنند. مصرف مواد مخدر، اعتیاد به الکل و ارتباط ضعیف بین همسران نیز می تواند عاملی برای اختلال نعوظ باشد.

باور غلط: تقصیر شریک زندگی من است که نمی توانم نعوظ داشته باشم

واقعیت: این لزوما درست نیست. در واقع، متهم کردن شریک زندگی خود به اینکه به اندازه کافی جذب شما نشده است (یا برعکس)، یا به طور قابل توجهی گوشه گیر شده است، در واقع می تواند شرایط را بدتر کند و راه را بر روی صحبت کردن با آن که می تواند مشکل را برطرف کند ببندد . یک نظرسنجی به نقل از مرکز سلامت و پزشکی جنسی نشان داد که 42 درصد از زنان در روابط جنسی، خود را به‌خاطر اختلال نعوظ شریک زندگی‌شان سرزنش می‌کنند و آن را به دلیل عدم تمایل جنسی همسرشان به خود می‌دانند. در صورت امکان، یک حقیقت را به خود یادآوری کنید: این وضعیت با سرزنش کردن بهبود نمی یابد.

باور غلط: من مانند گذشته به رابطه جنسی علاقه ای ندارم، بنابراین باید اختلال نعوظ داشته باشم.

واقعیت: کاهش علاقه به رابطه جنسی همیشه نشانه ای از اختلال نعوظ نیست. میل جنسی در مردان با افزایش سن به تدریج کاهش می یابد و معمولاً با کاهش تدریجی سطح تستوسترون مرتبط است. همه اینها کاملاً طبیعی است، اما اگر کمبود میل جنسی شما رابطه شما را مختل می کند، راه های هیجان انگیزی برای در دست گرفتن امور دارید:

   از خود یا همسرتان با لباس زیر زنانه سکسی پذیرایی کنید.

     چند پوزیشن جدید برای رابطه جنسی کشف کنید که هر دو برای شما لذت بخش هستند.

     با هم یک تعطیلات آخر هفته جذاب برنامه ریزی کنید.

واقعیت: اختلال نعوظ ممکن است برای هر مردی اتفاق بیفتد. معمولاً با شناسایی علل قابل درمان است – که معمولاً در ذهن و بدن است، نه تقصیر شریک زندگی شما. هر مردی اختلال نعوظ را تجربه نمی کند، اما بسیاری از آنها تجربه خواهند کرد. اگر صحبت با همسر و پزشکتان را شروع کنید، هر چقدر هم که ممکن است ناراحت کننده باشد، به شما کمک می کند تا به زندگی جنسی عادی خود بازگردید.

درمان اختلال در نعوظ

درمان اختلال نعوظ

مردان گاهی در ایجاد و حفظ نعوظ برای رابطه جنسی دچار مشکل می شوند و این چیز غیرمعمولی نیست. با این حال، اگر این وضعیت ادامه دار یا پیشرونده شود، احتمالاً زمان آن رسیده است که به دنبال درمان پزشکی باشند. اختلال نعوظ می تواند باعث ایجاد استرس در روابط زوجین شود و اعتماد به نفس مرد را تحت تأثیر قرار دهد. در ادامه به بررسی تشخیص اختلال نعوظ و راه های درمان اختلال نعوظ می پردازیم.

 مردان حتی اگر خجالت می کشند، باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشند، زیرا این وضعیت گاهی اوقات به مسائل پزشکی زمینه ای مربوط می شود که نیاز به مراقبت بیشتری دارد. علاوه بر این، مهم است که تشخیص داده شود که اختلال نعوظ و میل جنسی دو موضوع جداگانه هستند. توانایی فیزیکی شما برای حفظ نعوظ برای رابطه جنسی لزوماً بازتابی از جذابیت شما نسبت به همسرتان نیست. دانستن این موضوع می تواند به از بین بردن تردیدها و ناامنی ها در شریک زندگی کمک کند و استرس را کاهش دهد.

تشخیص اختلال نعوظ

راه های درمان اختلال نعوظ

همچنین مطالعه کنید: باورهای غلط در مورد اختلال نعوظ

اغلب، متخصصین اورولوژی هستند که به تشخیص اختلال نعوظ و درمان اختلال نعوظ کمک می کنند. تشخیص با یک سابقه پزشکی و جنسی شروع می شود و شامل یک معاینه فیزیکی و ارزیابی سلامت روان می باشد. هر یک از این عوامل به پزشک کمک می کند تا شرایط زمینه ای را که احتمالاً به اختلال نعوظ کمک می کند، تعیین کند. پزشک همچنین تعیین می کند که آیا شما یک مشکل متناوب را تجربه می کنید یا ممکن است به درمان پزشکی یا جراحی نیاز داشته باشید.

عوامل خطر شناخته شده ای که احتمال ابتلا به اختلال نعوظ را افزایش می دهند عبارتند از:

  • بالای 50 سال بودن
  • قند خون بالا ناشی از دیابت نوع 1 یا نوع 2
  • فشار خون بالا
  • بیماری قلبی – عروقی
  • استفاده بیش از حد از محصولات تنباکو، الکل یا مواد مخدر تفریحی
  • سندرم متابولیک، کلسترول بالا یا چاقی

پزشک از شما یک تاریخچه جنسی می گیرد و در مورد توانایی شما برای حفظ نعوظ در طول رابطه جنسی، اینکه چند وقت یکبار رابطه جنسی را رضایت بخش می بینید و آیا صبح ها با نعوظ از خواب بیدار می شوید سؤالاتی می پرسد. در طول معاینه فیزیکی، پزشک فشار خون شما را ارزیابی می کند، نبض شما را در مچ پا می گیرد و میزان موهای بدن یا بزرگ شدن سینه را ارزیابی می کند تا مشکلات هورمونی احتمالی را بررسی کند. آزمایش‌های خونی که آترواسکلروز، بیماری مزمن کلیوی، دیابت و سایر مشکلات هورمونی را بررسی می‌کنند، می‌توانند شرایط بالقوه پزشکی زمینه‌ای که باعث اختلال نعوظ می‌شوند را نشان دهند. پزشک ممکن است سونوگرافی داپلر را برای ارزیابی جریان خون از طریق آلت تناسلی شما توصیه کند. دستیابی به نعوظ و حفظ آن به داشتن جریان خون کافی بستگی دارد.

همچنین مطالعه کنید: علل اختلال نعوظ

درمان پزشکی اختلال نعوظ

برای درمان اختلال نعوظ شما و پزشک در مورد گزینه های درمانی احتمالی که به سن ، هر گونه شرایط پزشکی زمینه ای، انتظارات و میزان اختلال عملکرد بستگی دارد، صحبت خواهید کرد. درمان پزشکی با توجه به سلامت قلب و عروق شما شروع می شود که هر دو تاثیر قابل توجهی بر اختلال نعوظ دارند. علاوه بر این، انواع مختلف داروها بر توانایی شما برای دستیابی و حفظ نعوظ تأثیر می گذارد. نتایج آزمایش همچنین به تعیین اینکه آیا از درمان جایگزینی تستوسترون سود می‌برید، کمک می‌کند، که می‌تواند به بهبود تراکم استخوان، خلق و خو، توده عضلانی و افزایش علاقه جنسی کمک کند. با این حال، تستوسترون به مردان با سطوح طبیعی پیشنهاد نمی شود. چندین داروی خوراکی برای کمک به شما در دستیابی و حفظ نعوظ برای عملکرد جنسی رضایت بخش در دسترس هستند، مانند سیلدنافیل (ویاگرا)، تادالافیل (سیالیس) و واردنافیل (لویترا).

دستگاه های پوشیدنی برای درمان اختلال نعوظ

دستگاه برای درمان اختلال نعوظ

دستگاه‌های پوشیدنی ، مانند دستگاه‌های انقباض یا پمپ‌های خلاء می‌توانند به طور موثر به مردان کمک کنند تا این مشکل را به‌طور غیرتهاجمی برطرف کنند. این دستگاه‌ها در اطراف قاعده آلت تناسلی قرار می‌گیرند تا جریان خون را در حین رابطه جنسی منقبض کنند و به حفظ نعوظ کمک کنند. آنها بدون نسخه در دسترس هستند.

همچنین مطالعه کنید: اختلال نعوظ و افسردگی

ریزجراحی عروق آلت تناسلی برای درمان اختلال نعوظ

این روش جراحی بای پس شریان میکروواسکولار نیز نامیده می شود و مانند بای پس قلبی عمل می کند. این درمان در مردان کمتر از 50 سال که ممکن است یک آسیب تروما با ضایعه شریانی موضعی داشته باشند، استفاده می شود. جراح از شریان اهدایی از پا برای دور زدن ضایعه شریانی که جریان خون به آلت تناسلی را کند می کند، استفاده می کند.

درمان جایگزین برای اختلال نعوظ

علاوه بر گزینه‌های پزشکی و جراحی، برخی درمان‌های طبیعی یا جایگزین وجود دارد که می‌توانید در نظر بگیرید، اما حتماً قبل از امتحان کردن هر یک از آنها یک معاینه فیزیکی کامل داشته باشید. اختلال نعوظ ممکن است اولین علامت یک بیماری زمینه ای جدی تر مانند بیماری قلبی، بیماری عروقی یا دیابت نوع 2 باشد، بنابراین مهم است که با پزشک مشورت کنید. اگر یک معاینه پزشکی واضح دریافت کردید، ممکن است بخواهید ابتدا یک درمان جایگزین را امتحان کنید.

یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که افراد مبتلا به اختلال نعوظ دارای سطوح پایینی از  ال آرژنین هستند، اسید آمینه ای که گشادکننده عروق است، به این معنی که به باز شدن رگ های خونی و افزایش خون رسانی به آلت تناسلی کمک می کند. تحقیقات بیشتری برای تعیین ایمنی و اثربخشی این درمان ضروری است. اگر داروهایی مانند ویاگرا مصرف می کنید، از مصرف ال آرژنین خودداری کنید زیرا این ترکیب می تواند باعث اختلال در فشار خون شما شود.

انتخاب سبک زندگی برای درمان اختلال نعوظ

اختلال نعوظ

شرایط سلامت جسمی و روانی ممکن است باعث اختلال نعوظ شود. خوردن یک رژیم غذایی سالم کم قند و کربوهیدرات ساده و سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 می تواند به حمایت از سیستم قلبی عروقی شما کمک کند. ورزش به شما کمک می کند استرس را مدیریت کنید و وزن سالمی داشته باشید. از آنجایی که تنباکو به رگ های خونی شما آسیب می زند، به دنبال برنامه ای باشید که در صورت سیگاری بودن به شما کمک کند تا با موفقیت سیگار را ترک کنید. مصرف بیش از حد الکل یا داروهای تفریحی می تواند میل جنسی و عملکرد نعوظ شما را نیز کاهش دهد.

مشکل اختلال نعوظ

علل اختلال نعوظ

اختلال نعوظ ناتوانی در دستیابی و حفظ نعوظ کافی برای مقاربت جنسی است. با این حال، در بسیاری از موارد، اختلال نعوظ نشانه یک مشکل اساسی سلامت جسمی یا روانی است. خطر ابتلا به اختلال نعوظ با افزایش سن مردان افزایش می یابد و برخی از محققان معتقدند اختلال نعوظ شایع ترین شکل اختلال عملکرد جنسی است که مردان را تحت تأثیر قرار می دهد. در حالی که برآوردها بسیار متفاوت است، یک بررسی در سال 2018 در Sexual Medicine گزارش داد که یک سوم مردان از اختلال نعوظ رنج می برند. بنابراین باید از علل اختلال نعوظ اگاه بود

اکثر مردان در مقطعی از زندگی خود اختلال نعوظ را تجربه می کنند. اختلال در نعوظ ممکن است به دلایل زیادی از جمله خستگی، کاهش میل جنسی و نوشیدن بیش از حد الکل رخ دهد. معمولاً در مواردی که مرد کمتر از 20 درصد مواقع در نعوظ مشکل دارد، درمان لازم نیست. با این حال، اگر مردی نتواند بیش از نیمی از مواقع نعوظ داشته باشد، معمولاً نشان دهنده یک مشکل جسمی یا روانی است که نیاز به درمان دارد.

علائم شایع اختلال نعوظ عبارتند از:

  • عدم توانایی در ایجاد نعوظ در هر زمان
  • توانایی داشتن نعوظ در برخی مواقع اما نه هر بار که می خواهید رابطه جنسی داشته باشید
  • می توانید نعوظ داشته باشید، اما نمی توانید آن را برای رابطه جنسی حفظ کنید
  • کاهش علاقه به رابطه جنسی

اختلالات جنسی مرتبط با اختلال نعوظ عبارتند از:

  • تاخیر در انزال
  • انزال زودرس
  • آنورگاسمی (ناتوانی در ارگاسم بعد از تحریک زیاد)

عوامل جسمی اختلال نعوظ

عوامل جسمی اختلال نعوظ

اختلال نعوظ می تواند نشانه تعدادی از شرایط فیزیکی از جمله مشکلات قلبی باشد. محققان بر این باورند که اختلال نعوظ پیش از مشکلات قلبی عروقی اغلب به دلیل مشکلات در پوشش داخلی رگ‌های خونی و ماهیچه‌های صاف است که منجر به خون­رسانی ناکافی به قلب و آلت تناسلی می‌شود. اختلال نعوظ همچنین می تواند منجر به ایجاد آترواسکلروز، سخت شدن و باریک شدن شریان ها شود. اعتقاد بر این است که آترواسکلروز مسئول حداقل 50 درصد موارد اختلال نعوظ در مردان بالای 60 سال است.

دیابت می تواند به عروق و اعصاب آسیب برساند و نعوظ را دشوار کند. تخمین زده می شود که حدود 50 درصد از مردان مبتلا به دیابت نوع 2 اختلال نعوظ را تجربه می کنند.

برخی از شرایط سلامت جسمی و بیماری هایی که می توانند منجر به اختلال نعوظ شوند عبارتند از:

  • بیماری قلبی
  • دیابت نوع 2
  • بیماری مزمن کلیوی
  • مشکلات پروستات
  • فشار خون بالا (فشار خون بالا)
  • بیماری پارکینسون
  • آترواسکلروز
  • آسیب های نخاعی
  • آسیب عصبی ناشی از عمل لگن
  • بیماری پیرونی
  • چاقی
  • تستوسترون پایین

علاوه بر این، بعضی از داروهایی که برای درمان برخی بیماری‌ها مصرف می‌شوند، می‌توانند به اختلال نعوظ کمک کنند. داروهای فشار خون، مانند دیورتیک های تیازیدی، داروهای ضد افسردگی – مانند فلوکستین – و داروهای ضد درد همگی می توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث اختلال نعوظ شوند.

جراحات و اختلال نعوظ

ایجاد بافت اسکار در داخل آلت تناسلی (بیماری پیرونی) و آسیب هایی که بر نخاع یا ناحیه لگن شما تأثیر می گذارد، می تواند توانایی شما را برای داشتن نعوظ سفت کاهش دهد. آسیب به اعصاب یا شریان هایی که نعوظ را کنترل می کنند نیز می تواند به اختلال نعوظ کمک کند.

عوامل روحی اختلال نعوظ

عوامل روحی اختلال نعوظ

تشخیص مسائل مربوط به سلامت روانی که به اختلال نعوظ کمک می‌کنند نسبت به شرایط سلامت جسمانی دشوارتر است. عوامل روانشناختی اغلب یک واکنش ثانویه به شرایط فیزیکی زمینه ای هستند. برخی از مطالعات نشان داده اند که تقریباً 25 درصد از مردان مبتلا به اختلال نعوظ نیز از اضطراب، افسردگی یا هر دو رنج می برند.

شرایط رایج سلامت روان که باعث اختلال نعوظ می شوند عبارتند از:

اضطراب

یکی از شایع ترین علل روانی اختلال نعوظ، اضطراب و  پاسخ بدن به اضطراب است که به نوبه خود باعث افزایش ترس و هوشیاری می شود. اضطراب می تواند منجر به ضربان قلب سریع، افزایش فشار خون و خستگی شود. این عوامل می توانند بر عملکرد جنسی تأثیر بگذارند: «اضطراب عملکرد» یا ترس از شکست جنسی، در مردان رایج است و همچنین می تواند منجر به اختلال نعوظ شود.

افسردگی

یک بیماری روانی است که با غم و اندوه، احساس ناامیدی و بدبینی مشخص می شود. میل جنسی که باعث شروع نعوظ می شود در مغز شروع می گردد. هنگامی که کمبود مواد شیمیایی مغز برای تحریک جریان خون مورد نیاز برای نعوظ وجود داشته باشد، می تواند منجر به اختلال نعوظ شود. افسردگی باعث عدم تعادل شیمیایی در مغز می شود که می تواند منجر به کاهش میل جنسی و مشکل در نعوظ شود.

علائم افسردگی عبارتند از:

  • عزت نفس پایین
  • احساس گناه
  • تحریک پذیری
  • خستگی
  • کاهش اشتها
  • از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که قبلاً از آنها لذت می بردید
  • اختلالات خواب
  • بی تفاوتی

استرس

اگر از کار، زندگی خانگی یا هر بخش دیگری از زندگی خود استرس دارید، می تواند بر توانایی شما برای نعوظ تأثیر بگذارد. مهم است که بین استرس خوب و استرس بد تفاوت قائل شوید. هنگامی که مغز شما تحت استرس خوبی است (eustress)، بدن شما تستوسترون ترشح می کند که می تواند به ایجاد نعوظ کمک کند. با این حال، زمانی که مغز تحت استرس ناسالم (پریشانی) قرار دارد، بدن شما تمایل دارد به جای آن هورمون کورتیزول ترشح کند. کورتیزول رگ های خونی آلت تناسلی را منقبض می کند و زمانی که خون به درستی به آلت تناسلی نمی رسد، می تواند منجر به اختلال نعوظ شود.

 همچنین بخوانید: باورهای غلط در مورد اختلال نعوظ

عوامل اختلال نعوظ در سبک زندگی

عوامل اختلال نعوظ در سبک زندگی

برخی از عوامل سبک زندگی زیر می تواند منجر به اختلال نعوظ شود:

نوشیدن بیش از حد

مصرف زیاد الکل می تواند در توانایی شما برای نعوظ تداخل ایجاد کند. از آنجایی که الکل افسرده‌کننده است، وقتی الکل می‌نوشید، روی مغز شما اثر می‌گذارد که می‌تواند بر اندام‌های جنسی شما تأثیر بگذارد.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن با اختلال نعوظ مرتبط است زیرا جریان خون را در سراسر بدن از جمله رگ های خونی آلت تناسلی کاهش می دهد. اگر خون رسانی به آلت تناسلی کاهش یابد، رسیدن به نعوظ دشوارتر می شود.

سبک زندگی کم تحرک

اضافه وزن یا چاقی در نتیجه یک سبک زندگی کم تحرک می تواند باعث شود بدن شما تستوسترون را به استروژن تبدیل کند. کاهش وزن و ورزش مکرر می تواند این مشکل را معکوس کند.

دوچرخه سواری

دوچرخه سواری یک فعالیت سالم و مفرح است. با این حال، هنگامی که دوچرخه سواری می کنید، مقدار قابل توجهی از وزن شما روی پرینه، ناحیه ای از بدن که اعصاب و رگ های خونی آلت تناسلی از آن عبور می کنند، قرار می گیرد. دوچرخه سواری برای دوره های طولانی می تواند به طور بالقوه باعث آسیب – اغلب موقتی – به این ناحیه شود و منجر به اختلال نعوظ شود.

روش های جلوگیری از اختلال نعوظ

روش های جلوگیری از اختلال نعوظ

اگر تغییرات هوشمندانه ای در سبک زندگی خود ایجاد کنید، ممکن است بتوانید از برخی از علل اختلال نعوظ پیشگیری کنید.

غذاهای سالم بخورید

خوردن میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات کم‌چرب و گوشت‌های کم‌چرب و پرهیز از غذاهای حاوی چربی‌های اشباع شده و سدیم می‌تواند سلامت نعوظ را بهبود بخشد. مطالعات نشان داده اند که همان عادات غذایی که می تواند باعث حمله قلبی شود می تواند جریان خون به آلت تناسلی را نیز مختل کند. رژیم های غذایی حاوی میوه ها و سبزیجات کم به همراه غذاهای سرخ شده، چرب و فرآوری شده می توانند باعث کاهش گردش خون شوند. اختلال نعوظ در میان مردانی که رژیم مدیترانه ای دارند، که شامل سبزیجات، میوه ها، ماهی، غلات کامل و چربی های مفید برای قلب مانند روغن زیتون و آجیل است، کمتر رایج است.

وزن سالم را حفظ کنید

کاهش وزن می تواند به جلوگیری از اختلال نعوظ کمک کند. اضافه وزن می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و دیابت را که از علل فیزیکی شایع اختلال نعوظ هستند، افزایش دهد. بر اساس گزارش هاروارد هلث، در واقع مردی با دور کمر 42 اینچی 50 درصد بیشتر از مردی با کمر 32 اینچی دچار اختلال نعوظ است. حفظ وزن مناسب می تواند فشار خون شما را پایین نگه دارد و همچنین به تاخیر در شروع دیابت کمک می کند.

سطوح استرس را مدیریت کنید

سطوح بالای استرس می تواند منجر به اضطراب، سرکوب تستوسترون و افزایش کورتیزول شود که می تواند بر توانایی شما برای نعوظ تأثیر بگذارد. نعوظ از ذهن شروع می شود و استرس زیاد می تواند بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد. سعی کنید راه هایی برای کاهش میزان استرس در زندگی خود پیدا کنید، مانند ورزش منظم، تمرین یوگا و تنفس عمیق.

ترک سیگار

مردان سیگاری دو برابر بیشتر از مردانی که سیگار نمی‌کشند به اختلال نعوظ مبتلا می‌شوند. سیگار رگ های خونی شما را باریک می کند. علاوه بر این، داروهای اختلال نعوظ ممکن است برای مردان سیگاری به خوبی کار نکنند.

اثر مشکلات روابط بر اختلال نعوظ

ارتباط ضعیف با شریک زندگی تان می تواند میل جنسی و توانایی ایجاد یا حفظ نعوظ را کاهش دهد. زوج درمانی می تواند به شما و همسرتان کمک کند تا در موقعیت های دشواری که ممکن است مانع نعوظ شما شوند، به کار آید.

اثر مشکلات خواب بر اختلال نعوظ

مشکلات خواب و اختلال نعوظ

کم خوابی یا خواب بی کیفیت می تواند بر علت های اختلال نعوظ شما تأثیر بیفزاید. بهترین راهبردها تنظیم زمان خواب منظم است. در یک اتاق خنک و تاریک بخوابید؛ و از نوشیدن، سیگار کشیدن و مصرف کافئین در عصر خودداری کنید. سعی کنید حداقل هفت ساعت خواب بدون وقفه در هر شب داشته باشید. اگر از آپنه خواب یا بی خوابی رنج می برید، از پزشک خود در مورد گزینه های درمانی سوال کنید.

علت های اختلال نعوظ زمانی اتفاق می‌افتد که مردی در نعوظی که برای برقراری رابطه جنسی می خواهد یا در حفظ آن مشکل داشته باشد. دشوارتر کردن وضعیت این واقعیت است که اختلال نعوظ می تواند در نتیجه بسیاری از مسائل مختلف و اغلب مرتبط با هم رخ دهد و درمان بر اساس شرایط زمینه ای تغییر خواهد کرد. اگر اختلال نعوظ را تجربه می کنید، دانستن دلیل ابتلا به آن می تواند به شما در کاهش خطر، جستجوی درمان مناسب و بهینه سازی کیفیت زندگی کمک کند. در ادامه 10 علت شایع اختلال نعوظ را مطرح می کنیم.

اثر تستوسترون پایین بر اختلال نعوظ

تستوسترون هورمونی است که عملکرد جنسی را هدایت می کند و هر چیزی که تولید یا تعادل آن را مختل کند می تواند مشکلات جنسی ایجاد کند. تستوسترون یکی از علل اختلال نعوظ می باشد و به طور طبیعی با افزایش سن مردان کاهش می یابد. تستوسترون پایین معمولاً عاملی است که باعث ایجاد  اختلال نعوظ در مردان بالای 40 سال می شود. پزشک می تواند سطح تستوسترون شما را با استفاده از یک آزمایش خون ساده بررسی کند. درمان جایگزینی هورمونی (به عنوان مثال، ژل، تزریق، چسب) می تواند تستوسترون را برای بهبود عملکرد جنسی افزایش دهد.

 همچنین بخوانید: باورهای غلط در مورد اختلال نعوظ

بیماری های مزمن

داشتن یک بیماری مزمن، از جمله بیماری قلبی، کلسترول بالا، فشار خون بالا، تصلب شرایین، دیابت یا سندرم متابولیک، یک علت اختلال نعوظ در مردان است. بیماری پارکینسون و مولتیپل اسکلروزیس نیز می توانند خطر اختلال نعوظ را افزایش دهند. مدیریت صحیح یک بیماری مزمن و به کار گیری عادات سبک زندگی سالم راه های بسیار خوبی برای کاهش خطر ابتلا به اختلال نعوظ است.

چاقی و اختلال نعوظ

اثر چاقی بر اختلال نعوظ

اضافه وزن یا چاقی می تواند موجب تشدید شدن اختلال نعوظ شود. با پیروی از یک رژیم غذایی متعادل، ورزش و خواب، کاهش استرس و نوشیدن آب کافی، تمام تلاش خود را برای حفظ وزن سالم انجام دهید.

اثر مصرف دخانیات و مواد مخدر

استفاده از مواد مخدر یکی از علت های اختلال نعوظ است که شما را در معرض خطر اختلال نعوظ قرار می دهد. استعمال دخانیات، جویدن تنباکو و مصرف مواد مخدر همه رفتارهایی هستند که می توانند عملکرد جنسی را کاهش دهند. به عنوان مثال، استفاده طولانی مدت از تنباکو می تواند جریان خون در شریان ها و وریدها را محدود کند و باعث مشکلات سلامت مزمن مرتبط با اختلال نعوظ شود. اگر از اختلال سوء مصرف مواد رنج می برید، به دنبال مداخله پزشکی باشید.

اثر برخی داروها

برخی از داروهای تجویزی می توانند بر عملکرد شما در اتاق خواب تأثیر منفی بگذارند. به عنوان مثال می توان به برخی از داروهای ضد افسردگی، داروهای فشار خون، آنتی هیستامین ها و داروهایی که درد مزمن یا مشکلات پروستات را درمان می کنند، اشاره کرد. اگر از  اختلال نعوظ رنج می برید، از پزشک خود بپرسید که آیا داروها ممکن است مسئول این وضعیت باشد یا خیر.

همچنین بخوانید: درمان اختلال نعوظ

چه زمانی برای اختلال نعوظ باید به پزشک مراجعه کرد

چه زمانی برای اختلال نعوظ باید به پزشک مراجعه کرد

اگر نگران ناتوانی در نعوظ هستید، به خصوص اگر وضعیت شما باعث اضطراب در روابط شما شده است، به پزشک خانواده یا اورولوژیست مراجعه کنید. همچنین اگر عوارض جنسی دیگری مانند تاخیر یا انزال زودرس را تجربه می کنید، باید به پزشک مراجعه کنید. ممکن است از فکر به اشتراک گذاشتن تجربیات اختلال نعوظ خود با پزشک خود خجالت بکشید، اما دلیلی برای چنین احساسی وجود ندارد. شما تنها نیستید و مطمئناً اولین بیمار نیستید که پزشک شما با این مشکل مواجه شده است. تا جایی که می توانید صادق باشید و بدانید که در مسیر رسیدن به یک نتیجه موفق و یک زندگی جنسی تازه هستید.

انجام برخی درمان های پزشکی می تواند عملکرد جنسی مردان را کاهش دهد. به عنوان مثال می توان به جراحی پروستات، پرتودرمانی برای سرطان، و جراحی هایی که ناحیه لگن یا نخاع شما را تحت تاثیر قرار می دهد، اشاره کرد. اگر فکر می کنید که یک درمان پزشکی اخیر به اختلال نعوظ شما کمک می کند، با پزشک خود در مورد بهترین گزینه ها مشورت کنید.

قرص ضدبارداری در مردان

قرص ضد بارداری در مردان

پیشگیری از بارداری و یا به عبارت دیگر کنترل باروری، شامل روش‌ها و وسیله‌هایی است که برای جلوگیری از بارداری استفاده می‌گردند. پیشگیری از بارداری از زمان‌های بسیار قدیم مورد استفاده قرار گرفته اما روش‌های مؤثر و ایمن کنترل تولد، تنها در قرن بیستم در دسترس همگان قرار گرفت.  افراد با روش ها مختلف مثل قرص ضد بارداری می توانند زمان بچه­ دار شدن را انتخاب کنند. ابزار و روش­ های مختلفی برای زنان و مردان وجود دارد که به پیشگیری از بارداری کمک می­ کند. برنامه‌ریزی برای کنترل باروری موضوعی است که با نام تنظیم خانواده هم شناخته می‌شود. برخی فرهنگ‌ها، دسترسی به شیوه‌های کنترل زایمان و بارداری را محدود و گاهی ممنوع می‌نمایند چرا که معتقدند از دیدگاه اخلاقی، مذهبی یا سیاسی نامطلوب است.

پیشگیری از بارداری و یا به عبارت دیگر کنترل باروری، شامل روش‌ها و وسیله‌هایی است که برای جلوگیری از بارداری استفاده می‌گردند. پیشگیری از بارداری از زمان‌های بسیار قدیم مورد استفاده قرار گرفته اما روش‌های مؤثر و ایمن کنترل تولد، تنها در قرن بیستم در دسترس همگان قرار گرفت.  افراد با این روش ها می توانند زمان بچه­ دار شدن را انتخاب کنند. ابزار و روش­ های مختلفی برای زنان و مردان وجود دارد که به پیشگیری از بارداری کمک می­ کند. برنامه‌ریزی برای کنترل باروری موضوعی است که با نام تنظیم خانواده هم شناخته می‌شود. برخی فرهنگ‌ها، دسترسی به شیوه‌های کنترل زایمان و بارداری را محدود و گاهی ممنوع می‌نمایند چرا که معتقدند از دیدگاه اخلاقی، مذهبی یا سیاسی نامطلوب است.

راه های پیشگیری از بارداری

راه های پیشگیری از بارداری

در مقایسه با طیف وسیعی از گزینه های موجود برای زنان برای کنترل چرخه قاعدگی، در حال حاضر چند روش پیشگیری از بارداری در دسترس مردان می باشد. این روش ها شامل:

  • کاندوم : نوعی وسیله پیشگیری از بارداری است که مانع رسیدن اسپرم به تخمک و لقاح آن ها می شود.
  • وازکتومی : یک روش جراحی جزئی و معمولا دائمی است که مانع از رسیدن اسپرم به منی انزال شده از آلت تناسلی می شود.
  • اسپرم کش ها: اسپرم کش ها حاوی موادی هستند که در مواجهه با اسپرم آنها را می کشند. اسپرم کش ها اصولا به صورت ژل یا فوم در دسترس هستند. با استفاده همزمان از اسپرم کش ها و کاندوم می توان اثربخشی آنها را افزایش داد.

معایب وسایل پیشگیری از بارداری چیست؟

اما این روش های جلوگیری از بارداری در مردان دارای معایبی هستند از جمله،

  • کاندوم ها یکبار مصرف هستند.
  • وازکتومی به راحتی قابل برگشت نیست.
  • اسپرم کش ها با استفاده معمول تا 21% به شکست می خورند.

بنابراین محققان در حال کار بر روی ساخت یک داروی ضد بارداری مردانه موثر، طولانی مدت و برگشت پذیر (شبیه به قرص های ضد بارداری برای زنان) می باشند.

داروهای هورمونی ضد بارداری در مردان

داروهای پیشگیری بارداری در مردان

محققان در حال بررسی روش های جلوگیری از بارداری مشابه زنان (از جمله  قرص های ضد بارداری یا تزریق) برای مردان هستند. از آنجایی که مردان چرخه قاعدگی ماهانه ندارند، برای تحقق این امر باید هورمون ها سرکوب یا تعداد اسپرم ها کاهش داده شوند. چندین آزمایش بالینی در سال 2019  استفاده از قرص ضد بارداری مردانه را از نظر ایمنی و تحمل بررسی کرد. بر اساس این آزمایشات هورمون هایی مانند تستوسترون که باعث قدرت باروری می شوند، با مصرف این قرص ها کاهش خواهند یافت. معایب این قرص ها این بود که برخی از مردان با مصرف این قرص ها دچار اختلالات نعوظ شده اما میل جنسی آنها کاهش نیافت.

اکثر ترکیباتی که در حال حاضر تحت آزمایشات بالینی قرار دارند، هورمون جنسی مردانه تستوسترون را هدف قرار می دهند که می تواند منجر به عوارض جانبی مانند افزایش وزن، افسردگی و افزایش سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (معروف به LDL) شود.

همچنین بخوانید: ناباروری مردان

داروهای غیر هورمونی ضد بارداری در مردان

رقابت در زمینه تولید قرص ضد بارداری برای مردان بسیار بالاست و به تازگی گروهی از پژوهشگران قرصی را تولید کردند که 99 درصد از باروری مردان جلوگیری کرده و عارضه خاصی هم ندارد. نکته جالب برای این قرص ها این است که برگشت پذیر نیز می باشند یعنی با قطع مصرف این قرص ها بعد از 6 هفته باروری مردان به حالت قبل بر می گردد. هدف از از این پژوهش ها این است که محققان بدنبال یک داروی ضد بارداری مردانه غیر هورمونی برای جلوگیری از عوارض جانبی ایجاد شده توسط داروهای هورمونی هستند.

در این آزمایش، برای تولید یک داروی غیر هورمونی، محققان پروتئینی به نام گیرنده اسید رتینوئیک (RAR) آلفا را مورد هدف قرار دادند. ویتامین A در داخل بدن به اشکال مختلف از جمله رتینوئیک اسید تبدیل می شود که نقش مهمی در رشد سلولی، تشکیل اسپرم و رشد جنین ایفا می کند. رتینوئیک اسید برای انجام این عملکردها نیاز به تعامل با RAR-alpha دارد. دانشمندان ترکیبی را ایجاد کردند که عملکرد RAR-alpha را مسدود می کند. آنها بهترین ساختار مولکولی را با کمک یک مدل کامپیوتری شناسایی کردند. این دارو بدون هیچ گونه عارضه جانبی می تواند تعداد اسپرم‌ها را به‌طور چشمگیری کاهش دهد و 99 درصد در پیشگیری از بارداری مؤثر باشد.

به بیان ساده، قرص های ضد بارداری مردانه جدید، با جلوگیری از تولید اسپرم در بدن مردان، موجب عقیم شدن موقتی در مردان می شوند. در حالیکه تاثیر منفی بر قسمت های دیگر بدن مردان ندارند. حدودا 6 هفته پس از قطع مصرف دارو نیز مردان از حالت عقیم خارج می شوند و مجددا بدنشان توانایی تولید اسپرم را خواهند داشت.

آزمایشات بالینی و انسانی این قرص ها به اتمام رسیده است  و اگر همه چیز به خوبی پیش برود سال 2022 این قرص ها وارد بازار خواهند شد.

نویسنده: زهرا روستا/ دکتری جنین شناسی

کوید 19 و اختلال نعوظ

کووید 19 و اختلال نعوظ

شواهد نشان می دهد که باروری مردان در نتیجه عفونت COVID-19 می تواند کاهش یابد. این ویروس می تواند بر سلامت و تولید اسپرم تأثیر گذارد. اما این تنها راهی نیست که ویروس می تواند بر مردان تأثیر بگذارد. آلوده شدن به ویروس کووید19 می تواند خطر ابتلا به اختلال نعوظ را افزایش دهد. در این مقاله به تاثیری که کووید19 ممکن است در زندگی عاشقانه شما ایفا کند، می پردازیم .

تاثیرات ویروس کرونا بر اختلال نعوظ

تاثیر ویروس کرونا بر باروری مردان

تعداد شگفت انگیزی از مطالعات نشان می دهد که کووید می تواند منجر به اختلال نعوظ شود.

مطالعات متعددی نشان می دهد که کاهش عملکرد نعوظ در بیمارانی که قبلاً مبتلا به کووید-19 بوده اند، وجود دارد. یک مطالعه ایتالیایی نشان داده است که خطر ابتلا به اختلال نعوظ در افرادی که مبتلا به COVID-19 بوده اند تقریباً شش برابر بیشتر از افراد سالم  می باشد. نکته نگران‌کننده‌تر این است که مردان در بسیاری از این مطالعات جوان‌تر از گروه‌های سنی هستند که معمولاً با اختلال نعوظ مرتبط می‌شوند.

یکی از جدیدترین بررسی‌ها که در در مجله Sexual Medicine Review، منتشر شده است نشان می‌دهد که COVID -19 می تواند منجر به اختلال نعوظ شود.

برخی از علائمی که در بیماران پس از کووید مشاهده می شود عبارتند از:

  • کاهش نعوظ خود به خود و شبانه
  • افزایش مشکل در دستیابی به نعوظ کاملا سفت و سخت
  • مشکل در حفظ نعوظ
  • کاهش پاسخ به درمان‌های اختلال نعوظ

تئوری هایی در مورد اینکه چرا عفونت COVID-19 می تواند بر عملکرد نعوظ تأثیر بگذارد، فراوان است. مواردی که در مجله تحقیقات غدد درون ریز بیان شده است راه‌های غیرمستقیمی است که  ویروس می‌تواند بر نعوظ اثر گذارد:

  • این ویروس می تواند منجر به آسیب قلبی شود که ممکن است منجر به کاهش خون رسانی به اندام تناسلی گردد.
  • داروهایی که برای کنترل فشار خون به مردان داده می شود می توانند با اختلال نعوظ مرتبط باشند.
  • این ویروس می تواند منجر به مشکلات سیستم عصبی شود که می تواند بر عملکرد نعوظ نیز تأثیر بگذارد.
  • برخی از سایتوکین های التهابی که در افراد مبتلا به کووید-19 افزایش می یابند، می توانند با بدتر شدن اختلال عملکرد جنسی مرتبط باشند.
  • آسیب بیضه نیز ممکن است در اثر عفونت ایجاد شود، زیرا ژن ACE2 گیرنده SARS-CoV-2 است و سطوح بالای ACE2 در بیضه ها بیان می شود. آسیب به بافت بیضه می تواند منجر به اختلال در تولید تستوسترون شود که می تواند با اختلال نعوظ همراه باشد.
  • افزایش وزن می تواند دیابت، فشار خون بالا و بیماری قلبی عروقی را بدتر کند که همگی با اختلال نعوظ مرتبط هستند.

افراد واکسینه شده در مقایسه با افراد واکسینه نشده، معمولا بیمار نمی شوند. در نتیجه، انتظار بر این است کسانی که واکسینه شده اند خطر کمتری برای ابتلا به اختلال عملکرد جنسی/نعوظ داشته باشند. هیچ مدرکی وجود ندارد که واکسن کووید به خودی خود منجر به اختلال نعوظ شود، بنابراین بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به اختلال نعوظ و حفظ باروری این است که با پزشک خود در مورد واکسینه شدن یا تقویت آن صحبت کنید.

چه چیزهایی از تاثیرات ویروس کرونا نمی دانیم

همچنین مهم است تا آنچه را که در مورد تأثیر کووید نمی دانیم بپذیریم. ما چیزهای زیادی در مورد تأثیر که این ویروس در  طولانی مدت بر بدن می گذارد نداریم.

مردم باید درک کنند که ما هنوز هر روز در مورد اثرات دراز مدت کووید یاد می‌گیریم. بسیاری از علائم مرتبط با کووید به تأثیر آن بر سیستم قلبی عروقی – به ویژه پوشش اندوتلیال رگ‌های خونی – مربوط می‌شود و به همین دلیل است که برخی از بیماران پس از عفونت کووید دچار حوادث قلبی عروقی مانند لخته شدن خون و سکته شده اند. از آنجایی که نعوظ به جریان خون سالم نیاز دارد و  اختلال نعوظ اغلب به دلیل اختلال عملکرد قلبی عروقی رخ می دهد، منطقی است که می تواند اثرات مضری بر نعوظ داشته باشد. وی افزود، در حالی که واکسن ها ممکن است به طور کامل از عفونت جلوگیری نکنند، خطر عفونت را به طور چشمگیری کاهش می دهند و اثرات ویروس را کاهش می دهند.

همچنین بخوانید: تاثیر کرونا بر باروری مردان

آیا باید نگران تاثیر ویروس کرونا بر باروری باشیم

آیا باید نگران تاثیر ویروس کرونا بر باروری باشیم

COVID-19 تأثیر بالقوه ای بر تولید اسپرم و عملکرد جنسی مردان دارد. مردان باید نگران تأثیر کووید بر سلامت جنسی خود، مستقل از سلامت باروری خود باشند. حتی اگر آنها نمی خواهند بچه دار شوند، چه کسی نمی خواهد رابطه جنسی داشته باشد؟ آیا ارزش دارد که ناتوانی جنسی را به خطر بیندازید؟ باتوجه به این که اختلال نعوظ می تواند تأثیر مضری بر عزت نفس و روابط عاشقانه/جنسی فرد داشته باشد مردان باید توجه بیشتری داشته باشند.

ما هنوز در مورد این بیماری چیزهای زیادی یاد می گیریم. نتایج تمام مطالعاتی که تاکنون انجام شده است، نشان داده که کووید و اختلال نعوظ به هم مرتبط می‌باشند، برای حمایت از این یافته ها به داده‌های بیشتری نیاز است. اما در این مرحله، همه علائم نشان می‌دهند که کووید خطر ابتلا به  اختلال نعوظ را افزایش می‌دهد.

برای گرفتن مشاوره نیز می توانید به صفحه مشاوره باروری مراجعه فرمایید

همچنین بخوانید: ناباروری مردان

ارتباط ویروس کرونا با باروری مردان

ویروس کرونا

بحران کرونا در کشورهای مختلف جهان وضعیت اضطراری ایجاد کرده است. این ویروس که مردم را در سراسر جهان به دلیل میزان بالای ابتلا در قرنطینه قرار داده است، نحوه زندگی، کار و نحوه معاشرت انسان ها را تحت تاثیر قرار داده است. حال در این مقاله می پردازیم که کرونا چیست و آیا ارتباط کرونا با باروری مردان وجود دارد یا خیر؟

کرونا چیست؟

ویروس کرونا

بیماری کرونا (COVID-19) یک بیماری عفونی است که توسط ویروس SARS-CoV-2 ایجاد می شود. ویروس کرونا در دهه 1960 کشف شد. شکل ویروس، تاجی را در اطراف آن نشان می دهد. این هاله، شبیه تاج خورشید است. ویروس جدید کرونا اولین بار در دسامبر 2019 در ووهان چین کشف شد. پس از آن، عفونت در سراسر جهان گسترش يافت و منجر به سندرم ديسترس تنفسي حاد (SARS) شد كه توسط سازمان بهداشت جهاني به نام COVID-19 نام گذاری گرديد. تحقيقات در مورد جزئيات مولكولي اين ويروس به سرعت آغاز شد و تاكنون حقايق زيادی در مورد اين بيماری شناخته شده است. افزایش روزانه بیش از حد موارد ابتلا به COVID-19، دولت‌های سراسر جهان را بر آن داشت تا اقدامات شدیدی را برای جلوگیری از انتشار این ویروس انجام دهند.

علائم ویروس کرونا چیست؟

علائم ویروس کرونا

قبل از هر چیز باید توجه داشت که این ویروس می تواند بدون علامت باشد و یا در قسمت خاصی از جمعیت با علائم جزئی ظاهر شود، همانطور که علائم ویروس کرونا در کودکان و حتی بخشی از جمعیت بزرگسال نیز چنین است. برخی از شایع ترین علائم ویروس کرونا در انسان عبارتند از:

  • تب
  • سرفه کردن
  • خستگی
  • تنگی نفس

افراد مسن و مبتلایان به بیماری های زمینه ای مانند بیماری قلبی عروقی، دیابت، بیماری مزمن تنفسی یا سرطان بیشتر در معرض ابتلا به بیماری هستند.

این ویروس می تواند از قطرات تنفسی دهان یا بینی فرد آلوده در هنگام سرفه، عطسه، صحبت کردن یا نفس کشیدن پخش شود.

بهترین راه مقابله با بیماری، واکسیناسیون است و پس از آن می توان با فاصله گرفتن حداقل 1 متر از دیگران، استفاده از ماسک مناسب و شستن دست ها از خود و دیگران در برابر عفونت محافظت کرد.

ارتباط بین ویروس ها و تولید مثل مردان

ناباروری مردان

به طور کلی در دستگاه توليد مثل مردان، ورود ويروس ها، خطر ابتلا به بیماری ها و عفونت های مقاربتی را افزایش می دهد. همچنين مي تواند از طریق آلوده شدن به صورت موضعي يا از طريق سلول های بنيادی اسپرماتوگونيا، قدرت باروری مردان را تحت تاثير قرار دهد. مطالعات نشان داده اند که آلودگی با ویروس ها می تواند موجب اختلال در اسپرماتوژنز، كاهش تعداد اسپرم، کاهش تحرک اسپرم، تغییر سطوح هورمونی و … شود و ارتباط ویروس کرونا بر باروری مردان باعث این کاهش تحرک اسپرم خواهد شد؟. در سایت رسمی اسپو برای موضوعاتی مثل افزایش قدرت باروری و همچنین افزایش تعداد اسپرم راهکار هایی در نظر گرفته شده است که می توانید به این راهکارها و محصولات مراجعه کنید.

انتقال ویروس SARS-COV-2 به درون سلول و تاثیر ویروس کرونا بر باروری مردان

مطالعات بیانگر این است كه ويروس SARS-CoV-2 از آنزيم مبدل آنژيوتنسين 2 (ACE2) به عنوان يك گيرنده برای ورود به سلول های انساني استفاده مي كند. اتصال ويروس SARS-CoV-2 به گيرنده های اين آنزيم، ورود و تكثير آن را تسهيل مي كند. بنابراين، سلول هايي كه سطوح بالایي از بيان ACE2 را نشان می دهند، می توانند توسط ویروس مورد هدف قرار گرفته و آسيب ببينند و ارتباط ویروس کرونا بر باروری مردان باعث این موضوع شود.

نقش ACE در سیستم تولیدمثلی مردان و تاثیر ویروس کرونا بر باروری مردان

مطالعات زيادی در رابطه با تولید مثل مردان وجود دارند که، نقش آنزيم تبديل كننده ی آنژيوتنسين (ACE)، ACE1، ACE2 و گیرنده نوع 2 آنژیوتنسین II Angiotensin II type 2 receptor (AT2R)) را بر سیستم تولید مثلی مردان نشان می دهند. بررسی ها نشان می دهند كه در پروستات، اپيديديم، بيضه، مایع مني و سطح سلول های اسپرم انسان، ACE ادا مي شود. همچنین بر اساس مطالعات، بیان ACE1 برای عملکرد اسپرم مهم است و بیمارانی که فقدان کامل این آنزیم را نشان مي دهند، توانايي لقاح و باروری را ندارند. اسپرماتوزوآ ACE2 را بيان مي كند كه آنژيوتانسين II را به آنژيوتانسين (1-7)  تبديل مي كند. در دستگاه تناسلي مردان، ACE2 در سلول های زايای بيضه ی انسان، لایديگ و سرتولي ظاهر مي شود كه در عملكرد سلول های لايديگ و تستوسترون، تنظيم و توليد استروئيد و عملكرد اپيتليوم لوله های مني ساز نقش مهمی ايفا مي كند.

ACE2 و گيرنده اش در بيضه ی انسان و به طور كلي در لوله های مني ساز از جمله سلول های سرتولي و لايديگ وجود دارند. این گيرنده در قطعه اصلي دم اسپرم و دُومين آكروزومال سر اسپرم، به عنوان phosphoinositide 3 kinase (PI3Ks)  وجود دارد. اگر فعاليت PI3Ks مختل شود، منجر به بيان پائين ژن های اين مسير شده و آبشار آپوپتوزی را ايجاد مي کند.این آپپتوز سبب از دست دادن تحرک سريع اسپرم، توليد ROS ميتوكندری، فعال شدن كاسپاز در سيتوزول و آسيب DNA ی اسپرم مي گردد. بنابراين، ACE2 نقش اساسي در بيولوژی اسپرم دارد.

ارتباط بین ACE2 و Covid-19 در سلول اسپرم و مکانیسم عمل آن

ارتباط-بین-ACE2-و-Covid-19-در-سلول-اسپرم-و-مکانیسم-عمل-آن

مطالعات نشان می دهند که برای اتصال بين ويروس SARS-COV-2 و اسپرماتوزوآی انسان، حضور پروتئازهايي (از قبيل پروتئاز TMPRSS2 که پروتئاز بين غشايي سرين2 است) برای شكستن پروتئين های ميخي شكل ويروس ضروری است. اين پروتئاز در پروستازوم هايي وجود دارند كه از  غده ی پروستات در زمان انزال به داخل مايع مني آزاد مي شوند. بنابراین بر اساس مطالعات، ویروس SARS-COV-2  می تواند منجر به ارتباط ویروس کرونا بر باروری مردان شود به ويژه فرآيند اسپرماتوژنز شود و در نهایت احتمال ناباروری مردان افزایش می یابد.

از طرف ديگر ، پروتئاز سرين بين غشايي نوع دو (TMPRSS2) مي تواند ACE2 را تجزیه کند و موجب تسهیل ورود ویروس SARS-CoV-2 به درون سلول می شود. مطالعات نشان می دهند که به دنبال در معرض قرار گرفتن ویروس SARS-CoV-2 و نقص در ACE2 عملکرد اسپرم و زنده مانی آن کاهش می یابد. و در نهایت منجر به کاهش باروری می شود.

همچنین بخوانید: ناباروری مردان

بررسی سطح گنادوتروپین ها درمردان مبتلا  به COVID-19

بررسی سطح گنادوتروپین

هیپوتالاموس یک منطقه حیاتی از مغز است که فرآیندهای مختلف فیزیولوژیکی از جمله تعادل هورمونی، فشار خون، دمای بدن، ریتم شبانه روزی، رفتار جنسی و احساسات را کنترل میکند. هیپوتالاموس از نظر عملکردی از طریق گردش هورمونهای استرس و هورمون های جنسی با غده هیپوفیز ، غده فوق کلیه و غدد جنسی مرتبط است.

به طور کلی محور هیپوتالاموس – هیپوفیز- گناد با ترشح هورمون آزاد کننده ی گنادوتروپین (GnRH)  در پاسخ به کاهش سطح هورمون های استروئیدی جنسی به ویژه تستوسترون در مردان نتظیم می شود. FSH و LH   از غده ی هیپوفیز قدامی توسط GnRH مترشحه از هیپوتالاموس تولید می شود. FSH بر روی سلولهای سرتولی و LH بر روی سلولهای لایدیگ اثر میگذارد که در نهایت منجر به سنتز تستوسترون و شروع فرایند اسپرماتوژنز می شوند. غلظت تستوتسترون در خون بر روی هیپوتالاموس اثر میگذارد تا میزان GnRH  مترشحه از هیپوتالاموس را کاهش دهد. غلظت تستوسترون موضعی در بیضه ها تقریباً 100 برابر بیشتر از گردش خون محیطی است که بر روی سلولهای سرتولی برای شروع  اسپرماتوژنز عمل می کند. در حالت فیزیولوژیکی طبیعی، تنظیم مناسب محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- گناد برای عملکرد طبیعی تولید مثل مهم است. در حالی که گزارش شده است که اختلال عملکرد در محور هیپوتالاموس – هیپوفیز – گناد باعث اسپرماتوژنز غیر طبیعی و ناباروری می گردد.

از نظر تئوری، سیگنال های نوروپاتوژنیک مشاهده شده در هیپوتالاموس می تواند منجر به کاهش سطح GnRH گردد که در نهایت منجر به سرکوب سنتز LH و FSH در هیپوفیز می شود. در حالی که شواهد در مورد میزان تغییر یافته GnRH همچنان باقی است بررسی مطالعات جدید نشان می دهند که با افزایش شدت عفونت ویروس کرونا در بدن مردان، میزان سطح LH و FSH در خون افزایش می یابد. همچنین بر اساس مطالعات و تصویربرداری عصبی اخیر در یک بیمار زن با COVID-19 مثبت، ضایعات عصبی در هیپوتالاموس و بزرگ شدن غده هیپوفیز را نشان داده است. هیپرتروفی در غده هیپوفیز در مردان مبتلا به  COVID-19 می تواند دلیل احتمالی افزایش موقت گنادوتروپین ها باشد. شواهد امروزی نشان می دهد که COVID-19  به بیضه آسیب وارد می کند که در نهایت می تواند ارتباط ویروس کرونا با باروری مردان منجر به اختلال در تنظیم گنادوتروپین ها گردد. تنظیم ترشح گنادوتروپین ها از هیپوفیز به واسطه ی سیگنالهای ورودی از هیپوتالاموس صورت می گیرد. بنابراین ، در مردان مبتلا به کووید 19 آسیب به هیپوتالاموس دیده می شود که ممکن است با کاهش سطح تستوسترون، آتروفی بیضه و ناباروری در مردان مرتبط باشد.

تصویر شماتیک تنظیم محور HPG  a) نشان دهنده ی مغز سالم و ارتباط صحیح بیضه با محور هیپوتالاموس – هیپوفیز است). b) نشان دهنده ی مغز آلوده به COVID-19 و اختلال در عملکرد محور هیپوتالاموس- هیپوفیز – گناد است.)

همچنین بخوانید: تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان

اثر COVID-19 بر باروری مردان

بيماری COVID-19 به روش مستقیم و غیر مستقیم بر روی سیستم تولیدمثلی مردان تاثیر می گذارد ارتباط ویروس کرونا با باروری مردان و موجب نقص در اسپرماتوژنز و نارسایی سیستم تولید مثلی نر می شود. بررسی ها نشان می دهند که ACE2 و TMPRSS2 نقش مهمی در ورود ویروس SARS-CoV-2 به درون سلول دارند، از آنجاییکه سیستم تناسلی مردان بیان ACE2 بالایی دارد، این ویروس توانایی ورود به این سیستم را دارد.

همانطور که ذکر شد، محققان در بیضه ها (سلول های اسپرماتوگونيا، سرتولي و لایدیگ) حضور ACE 1-7، ACE2 و گيرنده ی آن را نشان داده اند. اتصال ويروس SARS-CoV-2 به ACE2 مي تواند منجر به افزايش بيش از حد آنژيوتنسين II شود كه منجر به يك واكنش التهابي قوی به همراه اختلال عملكرد سلول های ليديگ و سرتولي مي شود. افزایش بیش از اندازه آنژیوتنسین II و به دنبال آن ACE2 باعث ایجاد التهاب و کاهش تحرک اسپرم می شود.

همچنین تب يكي از علائمي است كه در بیشتر بيماران مبتلا به كوويد- مشاهده می گردد.  افزايش دمای مداوم بدن در حين عفونت با ويروس SARS-CoV-2 می تواند بر مکانیسم های فیزیولوژیکی تنظیم حرارت اسکروتوم اثر گذاشته و موجب کاهش تحرک، تعداد اسپرم و افزایش شکست DNA اسپرم شود. همچنین این افزایش دمای مداوم می تواند باعث اختلال در سد خوني-بيضه ای و نشت و عبور ماکرومولکول ها به بیضه شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مشکلات دیگر کرونا می توانید به صفحه کووید 19 و اختلال نعوظ سر بزنید

منابع

  1. Illiano E, Trama F, Costantini E. Could COVID‐19 have an impact on male fertility? Andrologia. 2020;e13654
  2. Stanley KE, Thomas E, Leaver M, Wells D. Coronavirus disease (COVID-19) and fertility: viral host entry protein expression in male and female reproductive tissues. Fertil Steril. 2020
  3. Aitken RJ. COVID‐19 and human spermatozoa— Potential risks for infertility and sexual transmission? Andrology. 2020
  4. Perry MJ, Arrington S, Neumann LM, Carrell D, Mores CN. It is currently unknown whether SARS‐ CoV‐2 is viable in semen or whether COVID‐19 damages sperm. Andrology. 2020
  5. Fan C, Li K, Ding Y, Lu WL, Wang J. ACE2 expression in kidney and testis may cause kidney and testis damage after 2019-nCoV infection. MedRxiv. 2020
  6. Hoffmann M, Kleine-Weber H, Schroeder S, Krüger N, Herrler T, Erichsen S, et al. SARS-CoV-2 cell entry depends on ACE2 and TMPRSS2 and is blocked by a clinically proven protease inhibitor. Cell. 2020
  7. Sohrabi C, Alsafi Z, O’Neill N, Khan M, Kerwan A, Al-Jabir A, et al. World Health Organization declares global emergency: A review of the 2019 novel coronavirus (COVID-19). Int J Surg. 2020