باروری مردان

تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان

تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان

تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان آیا صحیح است؟ کرونا ویروس، در دسامبر سال 2019 در ووهان چین پدیدار شد. این بیماری یک نوع سندرم تنفسی حاد با عامل ویروسی از خانواده بتا کرونا ویروس ( β-coronavirus)   می­باشد که بسیار مسری بوده و در سراسر جهان گسترش یافت و روزانه تعداد زیادی از افراد را مبتلا کرد. سازمان جهانی بهداشت  (World Health Organization) در 12 ژانویه سال 2020، این ویروس را کرونا ویروس نوین (Novel Coronavirus)  معرفی کرد و با ادامه روند بیماری در11فوریه سال 2020، نام این بیماری را رسما کووید 19(COVID_19)  نام گذاری کرد.

 سازمان جهانی بهداشت  در 30 ژانویه سال 2020  همه گیری کووید -19 را به عنوان فوریت بهداشت عمومی با نگرانی بین المللی اعلام کرد. به دلیل شیوع بسیار بالای این بیماری در سراسر کشورهای دنیا، در تاریخ 11 مارس 2020 این بیماری از طرف سازمان جهانی بهداشت به صورت پاندمی اعلام شد. براساس داده­های اعلام شده در 11 فوریه 2022،  7/61  درصد از جمعیت جهان حداقل یک دوز واکسن کووید-19 دریافت کرده­اند، با این حال، تنها 6/10 درصد از مردم در کشورهای کم درآمد حداقل یک دوز واکسن کووید-19 دریافت کرده اند.

 با واکسیناسیون بیشتر افراد، سوالات زیادی در مورد اینکه آیا تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان واقعی بوده: آیا واکسن باعث ناباروری می­شود؟ آیا زنانی که قصد باردار شدن دارند باید واکسن دریافت کنند؟ در مورد افرادی که IVF (لقاح آزمایشگاهی) انجام می­دهند چطور؟ خبر خوب این است که هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد واکسن COVID-19 باعث ناباروری در مردان یا زنان می­شود. برای آگاهی از آنچه تاکنون می­دانیم، ادامه مطلب را بخوانید.

آیا تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان می تواند منفی باشد

ایا واکسن کرونا بر مردان تاثیر منفی دارد

نگرانی­ های باروری در مورد واکسن­ های کرونا منحصر به زنان نیست. مردان نیز نگران این موضوع می­ باشند که آیا واکسن بر باروری آن­ها اثر دارد یا خیر؟ یکی از خبرهایی که اخیرا در رسانه ­ها منتشر شده است حاکی از وجود نگرانی بالا در مردان جهت دریافت واکسن COVID-19 است چرا که فکر می­کنند این واکسن­ ها می ­تواند باعث ناباروری آن­ها شود.

اخبار منتشر شده در رسانه­ های اجتماعی ادعا می­ کنند که تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان می­تواند باعث “ناباروری جمعی مردان” شود و “همه مردان واکسینه شده عقیم خواهند شد”. با این حال، هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد هرگونه واکسن، از جمله واکسن COVID-19، باعث ناباروری مردان می­شود و این اخبار نادرست می­باشند. برخی از مطالعات نشان داده­اند مردانی که به کووید -19 مبتلا بودند، پس از بهبودی از عفونت هنوز می­توانند این ویروس را در بیضه ­های خود حمل کنند.

 COVID-19 همچنین ممکن است بر عملکرد طبیعی اسپرم تأثیر بگذارد. به طور کلی اعتقاد بر این است که تب شدید می ­تواند برای عملکرد طبیعی بیضه ­ها مضر باشد. تب یکی از ویژگی ­های قابل توجه COVID ‐ 19   است و بنابراین ممکن است نقش مهمی در اختلال عملکرد بیضه داشته باشد. سلول­های زایا می­توانند با سرعت نرمال در دمای کمتر از 8/37 درجه سانتیگراد تولید شوند. با این حال، درجه حرارت بالاتر ممکن است باعث آسیب غیر قابل برگشت به سلول­های زایا شود. تحقیقات تأیید می­ کند که درجه حرارت بالا می ­تواند منجر به توقف میوزی سلول­های زایا شود.

  از طرف دیگر گزارش­های محققان نشان داده است که  اکثر مردان مبتلا به عفونت فعال دارای سطح تستوسترون و دی هیدروتستوسترون پایین هستند اما باید گفت تاکنون هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد واکسیناسیون به باروری مردان آسیب می­رساند و شواهد خوبی وجود دارد که نشان می­ دهد واکسن در برابر عفونت COVID محافظت می­کند.

 انجمن تولید مثل و ارولوژی مردان (Society for Male Reproduction and Urology) و انجمن مطالعه تولید مثل مردان (Society for the Study of Male Reproduction) بیانیه مشترکی صادر کرده­اند که “واکسن­های COVID-19 باید به مردان مایل به باروری، مشابه مردانی که تمایل به باروری ندارند، ارائه شود. تولید اسپرم در کوتاه مدت در برخی از مردانی که تب را بعد از واکسیناسیون تجربه می­کنند، تحت تأثیر قرار می­گیرد – مردانی که تب دارند ممکن است افت موقت کیفیت اسپرم را تجربه کنند که ظرف چند ماه برطرف می­شود. محققان در تلاش برای از بین بردن این ترس­ها، تحقیقی را برای ارزیابی تاثیر واکسن کرونا برباروری مردان پس از انجام واکسیناسیون انجام دادند و هیچ اثر منفی بر اسپرم آن­ها پیدا نکردند.

 تحقیقات همچنین چگونگی تأثیر واکسن Pfizer و Moderna بر سلامت اسپرم را مورد بررسی قرار داده است. یک مطالعه منتشر شده حجم مایع منی، غلظت اسپرم، تحرک اسپرم و تعداد کل اسپرم را در 45 مرد سالم قبل از اولین دوز واکسن و حدود 70 روز پس از دومین مورد تجزیه و تحلیل کرد. آن­ها در هیچ یک از پارامترهای کیفیت اسپرم در مقایسه با نمونه­های گرفته شده قبل از COVID-19 کاهش قابل توجهی پیدا نکردند.

در حالی که جهان در حال عبور از پاندمی COVID-19 است، واکسیناسیون انبوه نویدی بر پایان این پاندمی است. واکسن کووید-19 در سراسر جهان آغاز شده است. اما سوالی که مطرح است این است که آیا COVID-19 بر سلامت باروری مردان تاثیر می گذارد؟ آیا واکسن COVID-19 پارامترهای اسپرم را مختل می کند؟ گیرنده های آنزیم ACE2 نقش کلیدی در پاتوژنز این بیماری ایفا می کند. بنابراین، سلول هایی که سطح بالایی از بیان ACE2 را نشان می دهند می توانند هدف مستقیم کووید 19 باشند.

چه فاکتوری بر بیان سلول های ACE2 تاثیر دارد

بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که سطح بیان بالای ACE2 در سلول های بیضه، مانند اسپرماتوگونی، سلول لایدیگ و سرتولی شناسایی شده است. بیان سلول های ACE2 بیضه مرتبط با سن است. در یک مطالعه، نشان داده شد که  بالاترین میزان بیان ACE2 در بیماران 30 ساله بیشتر از بیماران بیست ساله است، در حالی که بیان ACE2 در بیماران 60 ساله کمترین میزان بوده است. این موضوع نشان می دهد که بیماران مرد جوان در حال حاضر در معرض خطر COVID-19 نسبت به بیماران مسن هستند. احتمال دیگری از آسیب بیضه نیز فرض شده است که با واسطه پاسخ ایمنی و التهابی که در طول بیماری رخ می دهد، ایجاد می گردد. عفونت کووید -19 همچنین می تواند باروری مردان را از طریق مکانیسم های دیگر مانند افزایش استرس اکسیداتیو، افزایش متیلاسیون و تکه تکه کردن  DNA، آسیب مستقیم به سلول های لایدیگ و اسپرماتوسیت ها کاهش دهد.

تاثیر ویروس کرونا بر سلامت بیضه ها

اثر واکسن کرونا بر باروری

علاوه بر این، تداوم درجه حرارت بالا در طول عفونت ویروسی فعال در خون می تواند به سد خونی بیضه آسیب برساند و در نتیجه منجر به ورود ویروس ها به لوله های اسپرم ساز و ناباروری شود. تعدادی آزمایش بالینی برای تعیین ایمنی واکسن کووید 19 انجام شده است، اما تاثیر آنها بر باروری مردان هنوز بررسی نشده است. برخی از مطالعات نشان داده اند که  عفونت SARS-CoV-2 بر پارامترهای اسپرم و عملکرد جنسی تاثیر منفی می گذارد. مطالعات بسیار کمی در مورد تأثیر واکسن کووید-19 بر اسپرم انجام شده است. در مطالعات انجام شده نیز نتایج به دلیل حجم نمونه پژوهش قابل اعتماد نیستند و متغیرهای زیادی برای ارزیابی مردان باید در نظر گرفته شود. در یک مطالعه، تأثیر دو واکسن mRNA BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) و mRNA1273 (Moderna) بر پارامترهای اسپرم قبل و بعد از واکسیناسیون COVID-19 در 45 داوطلب بین 18 تا 50 سال مورد بررسی قرار گرفت. کاهش معنی داری در کیفیت پارامتر های اسپرم  پس از تزریق 2 دوز واکسن مشاهده نشد. از آنجایی که واکسن فقط حاوی mRNA است و نه ویروس زنده، بعید است که واکسن بر پارامترهای اسپرم تاثیر منفی داشته باشد.

همچنین بخوانید: ناباروری مردان

نتایج تحقیقات انجمن تولید مثل و اورولوژی مردان

در مطالعه ای که انجمن تولید مثل و اورولوژی مردان در 9 ژانویه 2021 منتشر کرد، گزارش شد که هیچ داده ای  مربوط به موارد دیگر تاثیر واکسن کووید-19 بر باروری مردان یا زنان وجود ندارد . فقط حدود 16 درصد از مردان پس از دوز دوم واکسن Pfizer/BioNtech COVID-19 تب را تجربه کردند بنابراین، تا زمانی که داده های قطعی جدیدی منتشر نشود، هیچ داده قطعی برای پشتیبانی از احتمال تاثیر مخرب وجود ندارد.در کووید 19، آسیب مستقیم بیضه به دلیل تهاجم ویروس و پاسخ التهاب به دنبال اتصال ویروس SARS-COV2 به گیرنده های ACE2 است. تا آنجا که به واکسیناسیون کووید-19 مربوط می شود، هیچ داده قابل توجهی وجود ندارد که واکسن بر اسپرم تأثیر بگذارد در حالی که عفونت SARS-CoV-2 آسیب  بسیار جدی می زند. همچنین شما می توانید از محصولات اسپو برای افزایش قدرت باروری و افزایش تعداد اسپرم استفاده کنید. امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

همچنین بخوانید: ارتباط ویروس کرونا با باروری مردان

تاثیر واکسن کرونا بر ناباروری زنان؟

هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد تاثیر واکسن کرونا بر باروری مردان باعث ناباروری یا ایجاد اختلال در تشکیل جفت می­شود. زنانی که در آزمایشات بالینی واکسن COVID-19 شرکت کردند ، پس از دریافت واکسن باردار شدند. زنانی که قصد بارداری دارند یا تحت درمان باروری قرار می­گیرند، باید واکسن COVID-19 را دریافت کنند و این مشکلی  را ایجاد نمی­کند.

نحوه عملکرد واکسن­های mRNA

برای تحریک پاسخ ایمنی، در بسیاری از واکسن­ها میکروب (باکتری یا ویروس) ضعیف یا غیرفعال را وارد بدن می­کنند. اما واکسن­های mRNA متفاوت عمل می­کنند: آن­ها حاوی mRNA هستند، که در داخل یک پوشش خاص قرار گرفته­اند. این پوشش از mRNA در برابر آنزیم­های بدن محافظت می­کند تا تجزیه نشود. واکسن­های mRNA به سلول­ها می­آموزند كه چگونه پروتئینی بسازند كه باعث ایجاد پاسخ ایمنی در داخل بدن شود. بعد از اینکه قطعه پروتئین ساخته شد، رشته mRNA شکسته می­شود و با استفاده از آنزیم­های موجود در سلول تجزیه می­شود.  هنگامی که پروتئین یا آنتی ژن ساخته شده در سطح سلول نشان داده می­شود، سیستم ایمنی بدن شروع به تولید آنتی بادی و فعال سازی سلول­های T می­کند تا از آنچه فکر می­کند عفونت است، جلوگیری کند. این آنتی بادی­ها مخصوص ویروس کووید-19 هستند، به این معنی که سیستم ایمنی بدن برای محافظت در برابر عفونت در آینده آماده شده است. در پایان روند، بدن ما یاد گرفته است که چگونه از عفونت در آینده محافظت کند.

آیا واکسن­های mRNA با تشکیل جفت تداخل دارند؟

به نظر می­رسد اطلاعات نادرست در مورد تاثیر واکسن کرونا بر باروری زنان در 1 دسامبر 2020 ، توسط دکتر مایکل ییدون، پزشک و دانشمند ارشد سابق آلرژی و تنفس درمانی در فایزر به وجود آمد. زمانی که تیم آن­ها اظهار داشتند که واکسن می­تواند با ایجاد واکنش خود ایمنی در برابر پروتئین سینسیتین -1،  (Syncytin-1) که در تشکیل جفت نقش دارد، منجر به ناباروری زنان شود. بخش کوچکی از پروتئین syncytin-1 شبیه بخش کوچکی از پروتئین تاجی SARS-CoV-2 است. اما به طور کلی ، این دو پروتئین بسیار متفاوت هستند ، به طوری که سیستم ایمنی بدن آن­ها را اشتباه نمی­گیرد. به همین دلیل است که واکسن COVID-19 با تشکیل جفت تداخل ندارد.

 یک مقاله با عنوان “سرپرست تحقیقات Pfizer: واکسن کووید باعث عقیم سازی زنان می شود” هزاران بار در شبکه­های اجتماعی مختلف به اشتراک گذاشته شد. علیرغم تلاش­های بیشتر رسانه­های اجتماعی برای حذف یا آموزش در مورد این اطلاعات غلط، انتشار گسترده این مقاله، همراه با نظرات منفی قبلی و ترس در مورد واکسن­ها، این اطلاعات نادرست را در ذهن بسیاری از افراد تقویت کرده است. واکسن­های Pfizer-BioNTech و Moderna COVID-19 از فناوری جدیدی به نام RNA پیام رسان (mRNA) برای محافظت از ما در برابر عفونت استفاده می­کنند. هیچ شواهد یا دلیل علمی وجود ندارد که نشان دهد این واکسن­های جدید با بارداری یا تشکیل جفت تداخل دارند.

آیا واکسن کرونا باغث عقیم سازی زنان می شود

محققان می­ گویند واکسن­ های COVID-19 بر باروری افرادی که تحت IVF قرار می ­گیرند، تأثیر نمی­گذارد!

محققان می­گویند هیچ تفاوت قابل توجهی بین افراد واکسینه شده و واکسینه نشده که تحت لقاح آزمایشگاهی (IVF)  قرار می­گیرند، از نظر بارداری و پیامدهای بعدی آن مشاهده نکرده ­اند. محققان بیان کردند که امیدوارند مطالعات آن­ها به کاهش اضطراب افرادی که در حال انجام  IVF در طول پاندمی COVID-19 هستند، کمک کند. کارشناسان از افرادی که قصد بارداری دارند می ­خواهند برای سلامتی خود و همچنین سلامت فرزندانشان واکسینه شوند. مطالعه جدیدی که در 25 ژانویه منتشر شد، گزارش می­ دهد که واکسیناسیون علیه کووید-19 بر نتایج در افرادی که تحت لقاح آزمایشگاهی (IVF)  قرار می­گیرند، تأثیر نمی­گذارد. محققان گزارش کرده­اند که این یافته­ها باید اضطراب را کاهش دهد و اعتماد به نفس را در افرادی که در حال انجام یا در روند درمان IVF هستند، تقویت کند.

محققان میزان لقاح در افراد واکسینه شده و واکسینه نشده را مورد بررسی قرار دادند تا ببینند آیا تاثیر واکسن کووید19 بر باروری مردان مثبت است یا خیر؟ این مطالعه بر روی افرادی که تخمک‌هایشان را در آزمایشگاه جمع‌آوری و بارور کرده‌ بودند و هم در افرادی که تحت انتقال جنین منجمد و ذوب شده قرار گرفته بوند صورت گرفت. دو گروه از افرادی که تحت انتقال جنین منجمد ذوب شده قرار گرفتند، 214 نفر واکسینه شده و 733 نفر واکسینه نشده بودند. میزان بارداری و سقط در اوایل بارداری در هر دو گروه  مشابه بود.

دو گروه از افرادی که تحت تحریک تخمدان قرار گرفتند ،222 نفر واکسینه شده و 983 نفر واکسینه نشده بودند. میزان تخمک‌های بازیابی، لقاح، و جنین‌هایی با تعداد کروموزوم‌های طبیعی و چندین معیار دیگر در هر دو گروه  مشابه بود. این داده‌ها اطمینان می‌دهد که به نظر می‌رسد واکسن کووید-19 هیچ اثر مضری بر باروری یا بارداری اولیه در بیمارانی که تحت درمان باروری هستند، داشته باشد.

نتیجه نهایی

تولید مثل انسان بسیار پیچیده است و هنوز اثرات سیستمیک و تاثیرات واکسن کرونا بر باروری مردان و زنان روشن نشده است. با جمع آوری ادعاهای بی­شمار ناباروری مرتبط با همه گیری COVID-19 ، بهترین شواهد موجود نشان می­دهد که مردان باید از واکسن COVID-19 استفاده کنند تا از خطرات احتمالی جلوگیری شود. علاوه بر این ، هیچ شواهد و مبانی نظری معتبری برای ارتباط واکسن COVID-19 با ناباروری زنان وجود ندارد.

1-Jahanpeyma. P, Knowledge of the Covid-19 Virus, From Diagnosis to Prevention and Treatment: A Narrative Review. Military Caring Sciences.2020

2-. Daniel C. Gonzalez, BS, Sperm Parameters Before and After COVID-19 mRNA Vaccination. JAMA. 2021.

3- Honggang Li, Impaired spermatogenesis in COVID-19 patients, EClinicalMedicine. 2020.

4- https://www.health.harvard

5- https://www.healthline.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *