ناباروری مردان

یکی از مشکلات رایج در جوامع مدرن امروزی، ناتوانی زوج‌ها در باروری و بچه دار شدن است، ناباروری مردان یکی از مشکلات رایج در این زمینه است و دلیل بیش تر از ۵۰٪ از ناباروری در میان زوجین، مردان است. طبق آخرین آمار موجود در کشور، 15 الی 20 درصد از زوج ها در ایران با مشکل ناباروری مواجه هستند، این بدین معنی است که با وجود بیش از 500 هزار ازدواج در سال در سال‌های اخیر در ایران، ۷۵ هزار زوج دچار مشکل ناباروری هستند که از این بین ۳۵ هزار زوج با مشکل ناباروری مردان مواجه هستند.

 در این مقاله با ناباروری مردان با جزئیات بیشتری آشنا خواهیم شد و کلینیک دیجیتال باروری اسپو را به عنوان یک راه حل ارزان و مناسب برای این منظور، معرفی خواهیم کرد، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

ناباروری مردان چیست

ناباروری مردان طیف وسیعی از اختلالات را شامل می شود که باعث ناتوانی مرد در باردار کردن طبیعی شریک جنسی خود می شود.

با وجود اختلالات متعدد اما نیازی به نگرانی نیست، چرا که امروزه با توجه به پیشرفت‌های جذاب در حوزه پزشکی و هوش مصنوعی، روش‌های بسیار ساده‌ای برای تشخیص و درمان ناباروری مردان وجود دارد، در ادامه این مقاله در این باره بیشتر صحبت خواهیم کرد.

اگر نیاز به مشاوره در زمینه ناباروری مردان دارید، می‌توانید با کارشناسان ما در کلینیک دیجیتال باروری اسپو، تماس بگیرید.

چهار عامل اصلی ناباروری در مردان

به طور مشخص، چهار عامل وجود دارند که اگر به درستی در بدن یک فرد کار نکنند، منجر به ایجاد ناباروری در مردان می‌شوند.

چهار عامل ایجاد ناباروری در مردان بدین قرار است:

  • اختلال در تولید اسپرم های سالم

اسپرم‌های تولید شده در یک مرد برای ایجاد باروری باید سالم و از لحاظ شکل بدون اختلال باشند. عملکرد صحیح بیضه‌ها و هورمون‌های جنسی از جمله تستوسترون در تولید اسپرم های نرمال مهم است. اولین عامل ایجاد ناباروری در میان مردان، عدم سالم بودن اسپرم‌های تولیدی است.

  • عامل دوم ایجاد ناباروری در میان مردان، عدم انتقال اسپرم به مایع منی است.

لوله هایی ویژه در بیضه برای انتقال اسپرم به مایع منی وجود دارند، در صورتی که این لوله‌ها به درستی کار نکنند، اسپرم‌ها به مایع منی منتقل نخواهند شد و منجر به ایجاد ناباروری در مردان می‌شوند.

  • عدم وجود تعداد اسپرم کافی در مایع منی

 عامل سوم ایجاد ناباروری در میان مردان تعداد پایین اسپرم در مایع منی است. به طور مشخص باید ۳۹ میلیون اسپرم در هر انزال وجود داشته باشد، به بیان دیگر وجود حداقل ۱۵ میلیون اسپرم در یک میلی لیتر از مایع منی ضروری است و عدم وجود کافی این مقدار از اسپرم در مایع منی یک اختلال محسوب شده و موجب ناباروری در مردان خواهد شد.

  • عامل چهارم در ایجاد ناباروری در مردان عدم تحرک اسپرم است.

 یک اسپرم برای رسیدن به تخمک باید توانایی حرکت داشته باشد. اختلالات تحرک در اسپرم‌ها، عامل چهارم ایجاد ناباروری در مردان است.

جالب است بدانید که گجت اسپو، تعداد، تحرک و شکل اسپرم را از طریق هوش مصنوعی و با دقت ۹۸٪ مورد ارزیابی قرار می‌دهد و با تحلیل دقیق و منطبق با معیارهای سازمان جهانی بهداشت (WHO 2010) ، باروری یا ناباروری را  طی چند دقیقه و با دقت بالا تعیین می‌کند، در این مورد در انتهای مقاله بیشتر صحبت خواهیم کرد.

دلایل ناباروری در مردان

دلایل متعددی می‌تواند منجر به ناباروری مردان شود، در این بخش از مقاله قصد داریم درباره دلایل ناباروری مردان با جزئیات بیشتری صحبت کنیم.

واریکوسل

واریکوسل عبارت است از تورم در عروق کیسه بیضه، عروق کیسه بیضه مسئول خون­رسانی و تغذیه بیضه هستند و در صورت ایجاد تورم در عروق کیسه بیضه، عملکرد طبیعی بیضه از حالت عادی خارج می‌شود و منجر به ایجاد ناباروری در مردان می‌شود.

واریکوسل شایع ترین دلیل در ناباروری مردان است، گرم شدن بیش از حد اطراف بیضه می‌تواند منجر به تورم عروق بیضه و واریکوسل شود.

عفونت

عفونت‌های رایج که منجر به تولید اسپرم‌های ناسالم در بیضه می‌شوند، بدین قرار است:

  • التهاب بیضه
  • عفونت اپیدیدیمیت 
  • عفونت حاصل از بیماری‌های جنسی مانند ایدز و سوزاک

باید بدانید که این آسیب‌های عفونی قابل جبران هستند، اما دومین دلیل در ایجاد ناباروری مردان، وجود عفونت‌های مختلف بدین شکل است.

انزال برگشتی

اگر عملکرد عضلات مثانه به درستی انجام نشود، انزال به جای خارج شدن از بدن با باز شدن مجراهای مثانه، به مثانه برمی‌گردد.

این انزال برگشتی منجر به عدم رسیدن اسپرم به تخمک شده و در نتیجه، دلیل سوم ایجاد ناباروری در مردان است.

دلایل متعددی وجود دارد که منجر به ایجاد انزال برگشتی در مردان می‌شود که بدین قرار است:

  • جراحی مثانه
  • آسیب‌های نخاعی
  • بیماری دیابت
  • جراحی پروستات
  • آسیب عصبی ناشی از بیماری شامل دیابت و مولتیپل اسکلروزیس

ناباروری ایمنولوژیک

در این بیماری که هنوز دلایل آن به دقت مشخص نیست، سلول‌های ایمنی در بدن فرد به اسپرم‌های تولید شده حمله کرده و آنها را از بین می‌برند، از این طریق تعداد اسپرم‌های کافی کاهش پیدا کرده و منجر به ایجاد ناباروری مردان می‌شود.

سرطان و پرتودرمانی

وجود سرطان و تومورهای بدخیم و خوش خیم در بدن یک مرد، منجر به ایجاد اختلال در عملکرد هورمون‌های جنسی شده و میزان تولید اسپرم در فرد کاهش پیدا می‌کند، با کاهش تولید اسپرم، میزان باروری مرد کاهش خواهد یافت و منجر به ایجاد ناباروری مردان می‌شود.

پرتودرمانی و شیمی درمانی هم منجر به آسیب به غدد هورمون ساز شده و با کاهش قدرت باروری در مردان، منجر به ایجاد ناباروری در مردان می‌شود.

ایجاد شدن مشکل در لوله‌های انتقال دهنده اسپرم

اگر به هر دلیل از جمله بیماری، عفونت و مشکلات ناشی از جراحی، لوله‌های انتقال دهنده اسپرم در بیضه دچار مشکل شوند، اسپرم کافی در مایع منی وجود نخواهد داشت و این مورد منجر به ناباروری در مردان خواهد شد.

وجود بیماری‌های ژنتیکی در مردان

حدود 30 درصد از مردان به دلیل نقص ژنتیکی دچار ناباروری می شوند. اختلالات ژنتیک باعث از بین رفتن اسپرم یا کاهش آن، تغییر در شکل اسپرم، و تغییرات در سرعت و حرکت آن می شوند.

مهمترین اختلالات ژنتیکی در مردان که سبب ناباروری می شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سندروم کلاین فلتر:

شایع ترین موارد اختلال ژنتیک در کروموزم ها  این سندروم می باشد. کوچک و سفت بودن بیضه ها و همچنین آزوسپرمی و کاهش آندروژن نشانه های این بیماری هستند.

اختلال در ساختار کروموزوم ها:

علت نزدیک به 10 درصد از ناباروری مردان اختلالات در کروموزوم می باشد. این نقص ها باعث کاهش اسپرم می شود.  هم چنین  در صورت بارداری، امکان سقط جنین با این اسپرم ها بسیار بیشتر است.

سندروم کارتاژنر:

در این سندروم ناباروری به دلیل عدم تحرک اسپرم اتفاق می افتد.

دیستروفی عضلانی میوتونیک:

این نقص ژنتیکی منجر به آتروفی بیضه ها می شود. بیماری آتروفی بیضه ها معمولا در دهه های 30 و40 زندگی مردان دیده می شود.

بیماری سلیاک

اگر فردی به گلوتن موجود در گندم حساسیت داشته باشد به این بیماری گوارشی مبتلا می‌شود که منجر به اختلال در عملکرد دستگاه تولید مثل و تولید اسپرم خواهد شد. مردان مبتلا به بیماری سلیاک ممکن است اختلال عملکرد غدد تناسلی داشته باشند

 استفاده از مواد غذایی بدون گلوتن، می‌تواند منحر به کاهش تاثیر این بیماری و افزایش باروری مردان شود.

سبک زندگی نامناسب

یکی از دلایل بسیار شایع و رایج که منجر به ناباروری مردان می‌شود، داشتن سبک زندگی ناسالم است.

استفاده از سیگار، قلیان، تنباکو، مشروبات الکی، مواد مخدر و استرس می‌تواند منجر به عملکرد نامناسب دستگاه تولید مثل در مردان شده و اسپرم به تعداد کافی تولید نشود و یا اسپرم تولیدی غیر طبیعی و بدشکل باشد که منجر به ایجاد ناباروری در مردان می‌شود.

گرمای بیش از حد در اطراف بیضه‌ها

گرمای بیش از حد در اطراف بیضه‌ها در طولانی مدت، منجر به اختلال در عملکرد بیضه‌ها شده و ناباروری در مردان را ایجاد می‌کند.

پوشیدن لبلس‌های تنگ برای مدت طولانی، بودن در محیط گرم و شرجی و یا در معرض مستقیم آفتاب بودن، منجر به گرمای بیش از حد در اطراف بیضه شده و می‌تواند با کاهش عملکرد بیضه، از تولید اسپرم کافی جلوگیری کرده و ناباروری در بدن مرد ایجاد خواهد شد.

ارتباط با مواد شیمیایی و مواد صنعتی

ارتباط مداوم  و طولانی مدت با مواد شیمیایی و مواد صنعتی برای دستگاه تولید مثل مضر است و منجر به اختلال در دستگاه تولید مثل شده و در نهایت ناباروری در مردان را ایجاد خواهد کرد.

همانطور که مشاهده می کنید، دلایل متعددی در ایجاد ناباروری در مردان وجود دارند. تشخیص سریع تر ناباروری می تواند از وخیم تر شدن اختلال جلوگیری کرده و منجر به کاهش هزینه های درمانی نیز شود.

با استفاده از اپلیکیشن و گجت ارزیابی اسپرم اسپو، می توانید در خانه بعد از جمع آوری نمونه باروری خودتان را ارزیابی کنید و به راحتی با پزشکان متخصص و مشاوران تغدیه و روان شناسی مشورت کرده و از دلایل ناباروری در خود در صورت وجود مطلع شده و به درمان بپردازید.

 

نشانه‌ها و علائم ناباروری مردان

نشانه‌ها و علائم ناباروری در مردان متعدد بوده که بدین قرار است:

  • حجم کم مایع منی
  • کاهش میل جنسی
  • اختلال در نعوظ
  • مشکل در عملکرد جنسی
  • وجود توده، درد و یا تورم در بیضه‌ها
  • عفونت‌ها
  • عدم وجود تعداد اسپرم کافی در مایع منی، کمتر از ۱۵ میلیون اسپرم در یک میلی لیتر مایع منی و یا کمتر از ۳۹ میلیون اسپرم در انزال
  • کاهش موهای بدن یا صورت
  • رشد غیر‌طبیعی سینه
  • ناهنجاری‌های هورمونی و کروموزومی

آزمایش و تشخیص ناباروری در مردان

آزمایش‌های بسیار زیادی برای تشخیص ناباروری در مردان وجود دارد که می‌تواند منجر به تشخیص دقیق ناباروری در مردان می‌شود که بدین قرار است.

آزمایش تحلیل منی

در این نوع آزمایش مانع منی از نظر کمیت و کیفیت اسپرم مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرد.

آزمایش خون

از طریق آزمایش خون، عدم تعادل هورمونی که یکی از دلایل اصلی ناباروری در مردان است، مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد.

آزمایش تصویربرداری

ممکن است مشکل آناتومیک مانند یک انسداد منجر به ایجاد ناباروری در مردان شود، آزمایش تصویربرداری به تشخیص این مورد کمک کرده و به دقت چک می‌شود.

آزمایش نمونه ادرار پس از انزال

برای تشخیص انزال بازگشتی، این آزمایش انجام می‌شود. در آزمایش نمونه ادرار پس از انزال، اسپرم موجود در ادرار برای تشخیص انزال بازگشتی مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد.

آزمایش سونوگرافی بیضه

برای تشخیص بیماری واریکوسل که یکی از دلایل اصلی ناباروری در مردان است، این آزمایش انجام می‌شود. برای انجام این آزمایش و تصویربرداری، از یک طول موج با فرکانس بالا استفاده می‌شود.

آزمایش سونوگرافی رکتال

این آزمایش برای بررسی غده پروستات و بافت اطراف آن انجام می‌شود، سرطان پروستات و یا وجود مشکل در غده پروستات، می‌تواند منجر به ناباروری در مردان شود و از این رو تصویربرداری از غده پروستات و بررسی آن برای تشخیص ناباروری در مردان، بسیار مهم است‌.

آزمایش بیوپسی بیضه

در این آزمایش، از بیضه از طریق یک سوزن خاص توسط متخصص نمونه برداری می‌شود تا عملکرد صحیح بیضه بررسی شود و دلیل ناباروری در فرد مشخص شود.

آزمایش ژنتیک

تست ژنتیک برای بررسی ناباروری در فرد انجام می شود تا ناهنجاری‌های زیر مشخص شود:

  • نکه تکه شدن DNA
  • بیماری‌های ژنتیکی
  • نقص کروموزومی

گجت اسپو برای تشخیص ناباروری در مردان در خانه

کلینیک دیجیتال باروری اسپو، یک راه‌حل ساده و ارزان در محیط امن خانه به شما معرفی می‌کند.

از طریق گجت و اپلیکیشن اسپو، یک آزمایشگاه خانگی کوچک برای تشخیص ناباروری یا باروری برای خود خواهید داشت.

برای اطلاعات بیشتر از نحوه عملکرد گجت می توانید  سایت اسپو را به صورت کامل مطالعه کرده و سپس برای مشاوره تخصصی رایگان و ثبت سفارش خود، با کارشناسان کلینیک دیجیتال باروری اسپو تماس بگیرید.

درمان ناباروری در مردان

درمان ناباروری در مردان، با توجه به نوع مشکل به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که بعضی از مهمترین روش‌های درمان ناباروری در مردان بدین قرار است:

  • اگر ناباروری در مردان به علت واریکسول باشد، جراحی روشی است که توسط پزشک متخصص انجام می‌شود. در صورت عدم وجود اسپرم، روش بازیابی اسپرم از بیضه مورد استفاده قرار می.گیرد.
  • در صورت وجود عفونت، از آتتی‌بیوتیک‌ها برای درمان ناباروری در مردان استفاده می‌شود.
  • در صورت وجود اختلال در نعوظ و انزال زودرس از مشاوره و دارو توسط پزشک متخصص استفاده می‌شود.
  • در مورد عدم تعادل هورمونی، از داروهای ویژه برای تعادل بخشی به هورمون‌ها و درمانی ناباروری در مردان استفاده می‌شود.
  • روش های دیگر تکنیک های کمک باروری (ART) هستند که شامل IUI،  IVF  و  ICSI  می باشند که در مقالات دیگری آن ها را توضیح خواهیم داد.  

معرفی کلینیک دیجیتال باروری اسپو برای ارزیابی ناباروری مردان 

کلینیک دیحیتال باروری اسپو به عنوان یک کلینیک دیجیتال تخصصی در زمینه ناباروری در مردان، اقدام به ارائه یک گجت تخصصی تشخیص ناباروری کرده است.

این گجت یک آزمایشگاه خانگی بوده که برای تشخیص ناباروری در مردان پارامترهای تعداد، تحرک و شکل اسپرم را توسط یک اپلیکیشن بر پایه هوش مصنوعی مورد ارزیابی  قرار می دهد.

از طریق اپلیکیشن اسپو، علاوه بر تشخیص باروری خود، می‌توانید با پزشکان متخصص  و مشاوران تغدیه و روان شناسی  به صورت آنلاین در ارتباط باشید و مشاوره تخصصی دریافت کنید.

برای اطلاعات بیشتر درباره کلینیک دیجیتال باروری اسپو و گجت اسپو برای تشخیص ناباروری در مردان، با کارشناسان ما در اسپو تماس بگیرید.